Svar på insändaren: ”Västervik Miljö och energi försöker smyga under radarn”.
Tack för att ni lyfter fram era synpunkter och oro gällande taxehöjningarna och vår kommunikation. Vi vill börja med att vara tydliga med att vi tar våra kunders oro på största allvar och strävar alltid efter att vara öppna, ärliga och transparenta i vår kommunikation. Vi förstår att taxehöjningar påverkar er och andra kunder och kan skapa frågor.
Enligt fjärrvärmelagen ska fjärrvärmekunden skriftligen underrättas om ändringen senast två månader före den dag de ändrade villkoren ska börja gälla. För närvarande kommunicerar vi på Västervik Miljö & Energi denna information postalt via brev. Vi publicerar även den nya taxan och information på vår hemsida. Vårt mål är att du som kund alltid har tillgång till den senaste informationen på hemsidan, så att du kan känna dig trygg och välinformerad.
Västervik Miljö & Energis mål är att leverera fjärrvärme på ett stabilt och tryggt sätt med hög leveranssäkerhet till en skälig kostnad. Vi har stort fokus på att produktionen ska vara hållbar och påverka miljö och klimat så lite som möjligt.
Västervik Miljö & Energi tillämpar kostnadsbaserad prissättning, där prisförändringen baseras på kostnader för exempelvis bränsle och investeringar. Priset på biobränsle som flis har ökat kraftigt och beror på en kombination av påtagligt ökad efterfrågan från många länder i Europa till följd av Rysslands anfallskrig mot Ukraina, och en minskad tillgång på biobränslen.
De senaste årens stora prisökningar på biobränslemarknaderna har kraftigt påverkat kostnaderna för att producera fjärrvärme, detta är inte unikt för Västervik utan berör alla fjärrvärmeleverantörer i hela landet. Priset för biobränsle har sedan 2022 mer än fördubblats och ökat med drygt 120 procent för Västervik Miljö & Energi. Detta leder till en större prisjustering än normalt för 2025. Utöver prisjusteringen genomförs en översyn av intäkter och kostnader och ett omfattande effektiviseringsarbete inom Västervik Miljö & Energi.
Då VA-verksamheten finansieras genom en taxa och inte får gå med vinst eller förlust, måste avgifterna anpassas till de rådande lokala förutsättningarna. Avgiftsuttaget regleras i lag. De ökade kostnaderna inom VA-verksamheten beror på ökade priser på råvaror och material, men också på ökade krav på att genomföra utredningar och åtgärder genom hårdare lagkrav. Det som framför allt påverkar taxehöjningen är kostnader kopplade till de lån VA-verksamheten behöver ta. Kostnaderna för ränta och avskrivningar ökar till följd av det ökade investeringsbehovet i VA-verksamheten. Verksamheten genomför, och kommer att behöva genomföra, flera betydande investeringar i den allmänna anläggningen för att möta hårdare lagkrav och utmaningar med ett föråldrat ledningsnät. Det är avgörande att investeringar genomförs för att säkerställa hög kvalitet på dricksvattnet och minimera miljöpåverkan för så väl dagens behov som framtidens behov.
Torbjörn Svahn, VD Västervik Miljö & Energi AB