Det har varit mycket skriverier under en period kring främst förskolan i vår kommun. Mycket har handlat om barngrupper och bemanning.
Vad gör då jag som politiker och ordförande i den ansvariga nämnden? Vad kan och får jag göra?
Att gå in och rikta resurser till en enskild enhet är sådan sak som jag inte kan. Armlängds avstånd, eller i alla fall inte fingrarna i syltburken, är något jag som politiker måste förhålla mig till - men det finns annat som går att göra.
Förskolan och grundskolan har tidvis varit eftersatt. I alla fall är det den uppfattning som man har burit med sig (sant eller falskt). Majoriteten försöker trots bistra tider i ekonomin lägga så mycket som det finns utrymme för till barn och unga. Detta är också en uttalad ambition. Trots att vi i våra budgetar lagt mest pengar av de budgetar som haft en finansiering så är vi inte klara. Vi vet att det behövs mer. Om någon tvivlar kan man gå in i handlingarna för kommunfullmäktige som finns arkiverade på kommunens hemsida (KF i juni/november 2023 samt juni 2024).
Pengar är dock inte allt. Det handlar också om hur resurserna används och hur vi samverkar inom och utanför förvaltningen. Där lägger vi också budgetuppdrag men också ha förtroende för förvaltningen.
Ett förtroende bland många är exempelvis mattider. Mellanmål får varje barn i kommunens förskolor, däremot har förskolor viss frihet att lägga det när det passar dem. Om ett barn är i behov av något ätbart mellan dessa tider så löser förskolan såklart det. Att det går runt hungriga barn som nekas mat är inte en bild av verkligheten.
Både jag som ordförande och majoriteten håller oss hela tiden uppdaterade kring vad som sker i verksamheten. Jag som ordförande har en ständig kontakt och dialog med förvaltningen även när det inte uppmärksammas saker i media. Jag slår inte dövörat till. Ett av flera exempel var att vi insåg att det i budgeten för detta år skulle behövas än mer. Vi bad om ytterligare pengar för denna höst och fick 5 miljoner kronor av kommunfullmäktige. Då det rör sig om ett halvår så blir helårseffekten 10 miljoner kronor. Detta är en ovanlig företeelse för vår kommun men här både kände och insåg vi att det behövdes ett undantag. Pengen har gått till både de minsta enheterna samt till stöd för både förskola och grundskola.
Barngruppernas storlek har uppmärksammats länge och vi arbetar för möjligheten att få ner dessa där det behövs - men de hade varit än större utan de pengar vi lagt in. Utöver pengar har vi även tagit andra initiativ till beslut kring verktyg som kanske kan hjälpa, exempelvis intyg på scheman som lämnas in. Detta verktyg är långt ifrån ovanligt i Sverige och har under en tid varit efterfrågat i vår kommun. Detta verktyg hoppas jag är tandlöst då min utgångspunkt är att lita på människor. Det handlar istället om att vid en granskning kunna visa att vi har koll på vart skattepengarna går.
Avslutningsvis så är det så att vi från politiken finns, jag finns, och är inte passiv även om det inte blir rubriker i media kring varje handling.
Andreas Billtorp (M), ordförande barn- och utbildningsnämnden