Det högt belägna tornet har en solid sockel av granit, medan de vackra rundbågiga fönstervalven under 60 år av uteblivet underhåll, alltmer fått plast och täckskivor istället för glasrutor.
Tornet som är en viktig kulturhistorisk pärla, en del av stadens silhuett, är i stort behov av upprustning. Sedan tio år tillbaka har olika förslag om hur renovering och nyttjande av denna byggnad ska genomföras, varit uppe till diskussion. En person har, vid upprepade tillfällen, fått option på att exploatera och bebygga området.
I detaljplanen som nu ligger ute för yttrande visas en planering av nya byggnader för bostäder och kontor. Framförallt – och dessvärre – en förfärlig tillbyggnad intill tornet med 9-10 våningsplan, anslutna till själva vattentornet genom ”balkonger”.
”Tillbyggnaden skall anpassas till fasadgestaltning och färgsättning så att vattentornets karaktärsdrag som en tydlig solitär, monumental byggnad i stadsbilden kvarstår.” (citat ur detaljplanen 2020-01-30)
Nej, stopp och belägg, med denna dominerande byggnad är inte vattentornet längre någon ”solitär” utan en arkitektonisk katastrof! Bygg gärna en del lågskalig bebyggelse i utkanten av Kattkulleberget, gör ett parkliknande område kring vattentornet, och framförallt: renovera den befintliga byggnaden, en del av vårt kulturarv!
Att interiören inte heller har vårdats under gångna årtionden utan blivit ett tillhåll för duvor, kan ju inte dessa oskyldiga fåglar kritiseras för. Enligt detaljplanen har duvornas ”kadaver och träck givit kraftiga frätskador.”
Så vår och många andras förhoppning, är nu att påbyggnadsplanerna helt skrotas och att en kraftfull renovering av tornet, både exteriört och interiört, snarast vidtas. Om nu inte undersökningen av gammastrålning i marken visar resultat som hindrar detta. Kanske nedre botten och naturområdet kring tornet kan bli ett fint utflyktsmål med kaféverksamhet och spiraltrappan inne i tornet renoveras och kan leda besökare upp till tornets plattform. Däruppe bjuds besökare på en vidunderlig utsikt över både hav och land.
Är det så att staden behöver mer bostadsbebyggelse så kunde väl marken, där Järnförädlingen en gång fanns, omvandlas till bostadsområde och istället för industriområde. Där kunde en driftig exploatör ägna sig åt praktiska och konstruktiva byggplaner.
Så härmed våra allra som kraftigaste protester mot en exploatering av vårt fina gamla vattentorn. En viktig del av stadens kulturhistoriska silhuett med de tre tornen Gamla vattentornet, Sankt Petri- och Sankta Gertruds kyrkotorn.
Anita Andersson Nilsson och Lennart Nilsson, boende vid Gamla vattentornet
Åsa Frosterud Jägerhorn, kulturarbetare