Bedrövligt att se lobbyismen för vindkraft

"Vindkraftverk är en av vår tids största bedrägerier alla kategorier och det är bedrövligt att se lobbyismen för denna fullständigt onödiga och i högsta grad miljöförstörande företeelse", menar insändarskribenten, som är kritisk debattinlägget från Daniel Badman, vd för Svensk Vindenergi.

"Vindkraftverk är en av vår tids största bedrägerier alla kategorier och det är bedrövligt att se lobbyismen för denna fullständigt onödiga och i högsta grad miljöförstörande företeelse", menar insändarskribenten, som är kritisk debattinlägget från Daniel Badman, vd för Svensk Vindenergi.

Foto: Johan Nilsson/TT

Insändare2022-11-10 06:20
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på "Ställ inte kärnkraft mot vindkraft" VT 1/11.

I Sverige ägs en stor del av vindkraftverken av kinesiska CGN, som är den största enskilda ägaren av svenska vindkraftverk enligt Svensk Vindenergi. CGN är ett kinesiskt kärnvapen- och kärnkraftsbolag, som är belagt med sanktioner av USA, på grund av att CGN anklagas för att ha försökt stjäla kärnteknologi för att använda i kärnvapen. Enligt Svensk Vindenergis egna uppgifter är vindkraftverken i Sverige till 65 procent utlandsägda. Därför går det mesta av den producerade elen utomlands på så kallade PPA-avtal, vilket innebär att elen är såld innan några vindkraftverk ens börjat byggas. Om kinesiska staten vill utöva påtryckning på Sverige kan man alltså med ett knapptryck stänga av den största delen av svenska vindkraftverk. Men visst, när elen är exporterad till EU kan Sverige köpa tillbaka elen, men då till EU-priser. Bra?

Av medlemsföretagen i Svensk Vindenergi är det påfallande många advokatbyråer, vilket tydligen behövs för att kunna köra över kommuner, fågelskyddare, riktiga naturvänner och närboende, som får sin tillvaro krossad av vindkraftverk. Paniken hos vindkraftbolagen gör nu att lobbyisterna till och med hänvisar till politikerenkäter, som i Demoskop: "Därför är det logiskt att 48 procent av Kalmar läns kommunpolitiker var positiva till ny vindkraft i den egna kommunen, medan bara 31 procent var negativa", skriver vd:n för lobbyorganisationen Svensk Vindenergi, Daniel Badman. När blev kommunpolitiker energispecialister?

Och: "Bland de som var negativa till vindkraft är ett vanligt skäl att de hellre satsar på andra energislag, vilket normalt syftar på kärnkraft." Ja, självklart, hade inte S utpressats av MP för att få sitta kvar vid makten hade vi fortfarande haft kärnkraft och elbrist – och höga elpriser bara varit en fantasi. Vindkraftverken hade fortfarande varit en fantasi hos MP och Svensk Vindenergi. Visst, vindkraft fungerar, men bara när det blåser. Om det blåser i Norrland kan inte elen överföras till ett vindstilla Sydsverige. 

Vindkraftverk är en av vår tids största bedrägerier alla kategorier och det är bedrövligt att se lobbyismen för denna fullständigt onödiga och i högsta grad miljöförstörande företeelse. Äntligen har det tagits beslut om att skattebetalarna ska slippa subventionera landkablar för miljöförstörande havsbaserade vindkraftverk. Vill någon bygga, får de betala kablarna själva. Självklart. Men förstör inte havsmiljön. Vi behöver inte mer lobbyism för ett dödfött "kraftslag", som vindkraft.