Avstår gärna julbord – om inflationen kompenseras

Skribenten avstår gärna julbord för att hjälpa kommunen att spara - men vill att inlfationen i så fall också kompenseras på annat vis.
Skribenten avstår gärna julbord för att hjälpa kommunen att spara - men vill att inlfationen i så fall också kompenseras på annat vis.

Nu är det juletid och trevligt med alla julbord som serveras. Det verkar som om många instanser inom kommunen ska ha en mysig samvaro där de bjuds på julmat.

Insändare 14 december 2022 06:03
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag arbetar som lärare på en av kommunens skolor. Vi kommer att få en tallrik gröt och en skinkmacka, vi sitter i skolans lokaler. Missförstå mig inte nu – jag gillar både gröt och macka, och är inte särskilt ledsen över den missade julmaten. Däremot har jag svårare att förstå anledningen till detta, nämligen de restriktioner för inköp och anställning som införts i kommunens skolor. Vi har fått höra att det inte är några besparingsåtgärder som görs på skolorna, utan att vi helt enkelt har förbrukat årets budget och nu måste alla eventuella inköp förhandlas med vår verksamhetschef. Så har det varit sedan mitten av oktober månad. Vi har också blivit förvarnade att vi måste vara fortsatt återhållsamma nästa år. 

Statistik kan alltid tolkas olika... Att skolorna har svårt att hålla budgeten kan bero på att maten har blivit rejält mycket dyrare, liksom elen samt övrigt material som ska inhandlas. Allt detta betalas av varje enskild skola. Inflationen gäller även skolmaterial. Detta har inte skolorna fått någon kompensation för. Så det går även att tolkas som att skolorna har en rejält minskad budget eftersom pengarna inte räcker till behålla samma standard. 

Jag tror att de flesta pedagogerna inom skolan gärna avstår julmat – om vi i stället får en budget som kompenserar för inflationen.

Västerviks kommun har en så god ekonomi att flera personalgrupper kan bjudas på julmat. Det är trevligt. Hoppas att det smakar.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa