Är skampålens tid tillbaka på gymnasiet?

Mitt äldsta barnbarn tar snart studenten vid Västerviks gymnasium. Åren han tillbringat där har varit kämpiga ibland men han har oftast fått väldigt fint bemötande och mycket stöd när han behövt.

Att straffa studenter som inte lämnat tillbaka sina saker genom att inte låta anhöriga komma till skolgården är grymt, tycker insändarskribenten som tycker att den typen av problem borde kunna lösas på annat vis.

Att straffa studenter som inte lämnat tillbaka sina saker genom att inte låta anhöriga komma till skolgården är grymt, tycker insändarskribenten som tycker att den typen av problem borde kunna lösas på annat vis.

Foto: Karin Hertz/arkiv

Insändare2021-05-28 20:04
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I dagarna har han och alla andra elever fått veta att allt lånat material, böcker, miniräknare, datorer med mera ska lämnas tillbaka och om det inte görs det, får eleven betala det som förkommit. Jättebra! Ordning och reda! Jag förutsätter att eleverna informerats om detta tidigare. 

Men.... nu är ju avgångseleverna myndiga och ska stå för kostnaderna själva. Vilken 19-åring har dom pengarna? I synnerhet inte i samma veva som dom ska ta sin examen! 

Nåja, det borde gå att lösa. Men om inte, vad händer då? Jo, gymnasiet HOTAR med att eleven inte får ut den biljett som krävs för att anhöriga ska få komma till skolgården vid utspringet! På vilket sätt hör det straffet ihop med försyndelsen?

På min tid fick den som inte klarade kunskapskraven vid "muntan" inte springa ut med sina kamrater utan skamset smyga ut bakvägen. Grymt! Naturligtvis har det tagits bort. Skampålens tid är förbi. Tills nu.

Nu utsätter man elever som inte kan "göra rätt för sig" för skammen att stå ensam på skolgården. Det drabbar även anhöriga hårt när de inte får dela denna stunden med sina barn! 

Det måste finnas ett annat sätt. Avbetalningsplan, arbetsinsats under sommarlovet, tidsfrist att leta på...Skärpning gymnasiet! Förstör inte denna glädjens dag som redan hämmats av corona. 

Förresten! Hur kommer ni att göra när corona förhoppningsvis är över och det är fritt fram att komma till skolgården?