Alltför enkelspårig debatt om barn och ungas problem

Just nu pågår granskningar i media om barns svårigheter att vara stilla i skola och förskola. Vidare förs det debatt om det ökade antal barn och även vuxna som får adhd-diagnos. En orsak som nämnts i artiklarna är barnens skärmanvändning.

Barns problem med bland annat koncentrationssvårigheter handlar inte enbart om för mycket skärmtid utan speglar det samhälle vi lever i. En aspekt som ofta glöms bort i debatten, som därmed blir enkelspårig, menar skribenten.

Barns problem med bland annat koncentrationssvårigheter handlar inte enbart om för mycket skärmtid utan speglar det samhälle vi lever i. En aspekt som ofta glöms bort i debatten, som därmed blir enkelspårig, menar skribenten.

Foto: Martina Holmberg / TT

Insändare2024-06-13 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Men att koka ner att anledningen till att barn har koncentrationssvårigheter eller svårt att vara stilla endast är att barnen har konstant tillgång till snabba belöningar genom till exempel skärmar, tänker jag mer speglar det samhälle vi lever i än att ge oss de svar vi egentligen söker.

Visst, barnen söker i dag ofta snabba belöningar, men det gör även vuxenvärlden. Det skvallras det om när, som i exemplet ovan, dagens vuxna söker enkla svar och lösningar på komplexa problem.

När debatter faller ut som sökandet av enkla svar på svåra frågor blir den ofta tunn och man missar den övergripande bilden. Att barn i dag är rastlösa, och det faktum att många barn i dag får diagnoser, är förstås viktigt att studera vidare. Men det mest troliga är att det är ett resultat som beror på många olika saker. Ska vi på riktigt ta reda på vad anledningen är så kan vi inte bara kan ställa en fråga. Vi måste med öppet sinne våga ställa många frågor och kunna förhålla oss till ett stort antal hypoteser.

Låt oss alla ha ett mer nyfiket förhållningssätt i sökandet av svar på svåra samhällsfrågor. Annars riskerar vi att skapa ett samhälle där de som i dag har det svårast kommer att få det ännu svårare. Och att de som i dag klarar sig relativt bra kanske kommer att få mindre möjlighet att lyckas. 

Låt oss hjälpa varandra att lyfta blicken. Och låt oss hjälpa varandra att tillsammans försöka förstå, och på så sätt hjälpas åt att skapa det samhälle vi vill leva i.