Alla vuxna bör läsa – för barnens skull!

Ni har säkert sett medierapporteringen om hur lite dagens barn och ungdomar läser, både i skolan och på fritiden. Vi är många som oroas över vilka konsekvenser detta får för såväl språket, som känslolivet.

Barn gör som vuxna gör: läs mer! Det är skribenternas uppmaning. Mimmi Bäckman (t h), Malin Wall och Andreas Steiner uppmanar till mer läsning.

Barn gör som vuxna gör: läs mer! Det är skribenternas uppmaning. Mimmi Bäckman (t h), Malin Wall och Andreas Steiner uppmanar till mer läsning.

Foto: Kollage TT/Arkivbilder

Insändare2025-02-13 19:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det finns dock ett samband som inte lyfts fram lika ofta, nämligen det mellan ungas läsning, och läsandet bland vuxna.

Barn och ungdomar läser i stor utsträckning för att vuxna läser. Alla vuxna delar därför ett ansvar för barns och ungdomars läsning. Bli en läsande förebild!

Men är läsandet inte skolans uppgift? Är det inte under skolåren som goda läsvanor grundläggs? Självklart är det så. Eller borde vara så. Men vi bör också förstå, att skolans personal inte kan lösa alla samhällets problem utan aktivt stöd från oss alla.

Dagens skola jobbar i hård motvind; allmän brist på resurser, brist på fysiska böcker, tidsbrist, kursplaner drabbade av stoffträngsel och stor variation i tillgång till skolbibliotek värda namnet. Pedagogerna gör en hjälteinsats för att hjälpa eleverna att bli kompetenta läsare, men vi behöver alla bidra. Är du förälder, mor-farförälder, eller har barn i trapphuset? Bli en läsande förebild!

Tyvärr vet vi att föräldrar i allt mindre utsträckning läser för sina barn, och även att man slutar tidigare än förr, när barnet börjar läsa själv. Därför behövs ännu en insändare om vikten av att kunna läsa. Att läsning utvecklar språk och ordförråd, fördjupar självkännedom, ökar förståelsen för andra människor, tider och platser samt främjar fantasi och abstrakt tänkande, är välkänt. Men att reflektera över det lästa på egen hand och tillsammans med andra hjälper dig även att bli en aktiv samhällsmedborgare. Att kunna läsa och förstå en mer avancerad text är till syvende och sist även en demokratifråga. Utan den kunskapen kan du inte ta del av det offentliga samtalet. Dessutom visar forskning vad vi alla redan visste: det är attraktivt med en läsande partner.

Lars Strannegård, rektor på Handelshögskolan, har länge betonat skönlitteraturens, ja, hela kulturens, betydelse för utvecklande studier och framgångsrikt ledarskap. En förutsättning för detta är reflektera över moraliska och etiska dilemman, karaktärer och miljöer helt främmande för oss, menar Strannegård.

Vi vill uppmärksamma dig på Skolverkets nyligen publicerade läslistor för förskolan, grundskolan och gymnasiet. Listorna hittar du på Skolverkets hemsida. Där tipsas om lämpliga boktitlar och böckernas innehåll beskrivs kortfattat. Så, varför inte börja med en ny vana? Titta på läslistan tillsammans med ett barn eller ungdom. Välj en bok, och läs den. ”Vad tyckte du? Väckte någon karaktär ditt intresse? Vad skulle du ha gjort? Hur skulle du vilja att boken slutade?”. God litteratur stimulerar alltid till eftertankar och frågor. Hjälp unga att bli reflekterande läsare!

Vi kan tjata oss blåa i ansiktet om vikten av att läsa böcker, men barn gör som vi vuxna gör, inte som vi säger. Läs böcker för din egen skull, och gör samtidigt en läsfrämjande insats. Så skapar vi tillsammans ett läsande samhälle. Var en läsande förebild!
 

Mimmi Bäckman, gymnasielärare
Andreas Steiner, bibliotekarie Gymnasiebiblioteket
Malin Wall, Erik Hultgrens Bokhandel