Alla behövs i ambulansen

Livräddare. Både sjuksköterskor och ambulanssjukvårdare behövs i utryckningsverksamheten, menar insändarskribenten.

Livräddare. Både sjuksköterskor och ambulanssjukvårdare behövs i utryckningsverksamheten, menar insändarskribenten.

Foto: Ida Folkesson

Insändare2017-06-01 05:45
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ambulansverksamheten har alltid varit länken mellan patienten och sjukhuset . Förutsättningarna är förändrade. Teknik och medicinska möjligheter förenklar behandlingarna. Livräddande och skadereducerande insatser inleds direkt.

Från att en gång vara en transportorganisation är ambulansen nu en mycket avancerad framskjuten vårdorganisation som är akutvårdens spjutspets. Därom råder inga tvivel. Organisationens förutsättningar måste fortsatt förändras och personalen måste få möjligheter till fortsatt utveckling både arbetsmiljö- och utbildningsmässigt. Kalmar läns landsting har nu stoppat kompetenshöjningen och anställningen av ambulanssjuksköterskor som ersättare när ambulanssjukvårdare slutar.

Fördelningen är nu cirka 75 procent sjuksköterskor och 25 procent ambulanssjukvårdare. Dom nu verksamma ambulanssjukvårdarnas arbete, insatser, förtjänster och kunnighet förtjänar inget annat än beröm och det är ett konstfel att ställa yrkesgrupperna emot varandra. I och med stort intresse kan som förut i kompetenshöjande syfte anställas sjuksköterskor när en ambulanssjukvårdare slutar. Med hänvisning till sjuksköterskebristen på sjukhusen stoppas nu möjligheterna till kompetenshöjning och att få in fler sjuksköterskor i ambulanserna.

Konstfelen är att dels att ställa personalgrupper mot varandra. Ambulansen förändras i sin verksamhet och legitimerad personal, sjuksköterskor, får ett större ansvar varför den fortsatta kompetensnivån skall vara två sjuksköterskor i ambulansen. Det är likaväl ett konstfel att ställa sjukhusens behov gentemot ambulansens kompetenshöjning.

Inom vården finns stora behov av sjuksköterskor, vårdplatser och bättre arbetsmiljö. En fortsatt kompetenshöjning med flera ambulanssjuksköterskor ger möjlighet till mindre akutbesök, hänvisning till rätt vårdnivå, utbildning inom verksamheten samt stöd mellan legitimerad personal i bedömningssituationer. I vanlig ordning har den rödgröna majoriteten missat såväl personalpolitik, organisationsutveckling och kompetenshöjningen. Och inte minst, att lyssna på verksamheten.

Läs mer om