Jag är faktiskt ganska chockerad över denna passivitet, vilken jag också mötts av när jag ställt några för kommunens befolkning och vårt näringslivs avgörande frågor angående Västerviks kommuns framtida kommunikationer till dessa våra berörda makthavare. Därför vill jag här återigen redovisa några för mig självklara krav på förbättringar och förändringar gällande detta.
Jag förväntar mig också att våra nuvarande riksdagsmän, Harald Hjalmarsson och Tomas Kronståhl, besitter erforderligt kurage, har viljekraft och nu vaknar upp och börjar agera i saken på riksdagsnivå.
Lägg snarast ned persontrafiken på Tjustbanan. Den är idag en stor belastning både för ekonomin och för miljön och har ingen framtid som kommunikationsmedel. Dessutom är den ett hinder för en nödvändig upprustning av väg 35. Varken Trafikverket eller region Östergötland har någon tilltro till Tjustbanans framtid och detta förstärks av veliga och icke samstämmiga budskap från Västerviks kommun. Det verkar inte heller vara någon av de berörda parterna som har tagit del av KLT:s konsekvensutredningar avseende driftkostnader och miljökonsekvenser.
Tjustbanan är inget alternativ för arbets-/studiependlare idag och kommer inte heller att vara det efter en eventuell framtida mindre restidsförkortning.
Ekonomin bär inte idag för övergång till ett miljövänligt bränsle och inte heller till framtida ombyggnad av tåg till batteridrift.
Anslutningen av Tjustbanan till Linköpings nya station är varken projekterad eller finansierad.
Tjustbanan kan troligen vara intressant som en turistbana, likt smalspåret Västervik – Hultsfred.
Väg 35 måste förbättras. Då är det viktigt att alla ansvariga i kommunen pekar med hela handen och prioriterar väg 35 och inte Tjustbanan.
Primärt utökas väg 35 med en så kallad traktorfil och viltstängsel mellan Överum och Åtvidaberg. 2+1 väg kan komma senare för att inte försena en akut ombyggnad.
Köra Västerviksexpressen på försök i två år (bilburen kollektivtrafik med 7-9-sitsig elbil där en av passagerarna är förare). Med inriktning mot arbets-/studiependling på fasta tider. Ifall dessa resenärer skall åka kollektivtrafik så är det tiden från dörr till dörr som är intressant. Inte station till station! Dessutom blir Västerviksexpressen mycket mer kostnadseffektiv än traditionell kollektivtrafik.
Det är inte nödvändigt att KLT är aktivt i försöket under dessa två år. Detta eftersom deras regelverk inte kan hantera denna typ av kollektivtrafik.
Näringslivet och kommunen är däremot viktiga aktörer och finansiärer tillsammans med resenärerna förstås.
Verka för att Västervik omgående blir en flygplats för kommunikation med eldrivet flyg mellan Västervik och Bromma. För drygt ett år sedan visade prognoserna att redan 2023/2024 skulle 90 procent av nyregistrerade bilar var laddbara. Idag tas det som en självklarhet. För drygt ett år sedan beslutade Norge att 2040 skall allt norskt inrikesflyg var eldrivet. Idag är frågan ifall det inte är genomfört redan 2030. Detta eftersom de tre stora flygplanstillverkarna i världen nu satsar på eldrivna flygplan bland annat på grund av förfinad teknik, bättre batterikapacitet och bristande beställningar av traditionella flygplan.
Görs lämpligen i samarbete med Oskarshamns, Hultsfreds och Vimmerbys kommuner.