50 år gamla låten ännu aktuell: "Är du rädd för ditt eget barn?"

På kvällen 10 april sköts en 39-årig man – Mikael – till döds i en gångtunnel i Skärholmen, södra Stor-Stockholm. Ett helt meningslöst och brutalt dåd mot en man som helt enkelt lade sig i och troligen sade ifrån mot ett ungdomsgäng.

Blommor och ljus vid gångtunneln på fredagen efter mordet på Mikael Janicki, 39, i Skärholmen.

Blommor och ljus vid gångtunneln på fredagen efter mordet på Mikael Janicki, 39, i Skärholmen.

Foto: Christine Olsson/TT

Insändare2024-05-27 16:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Dagen efter nyheten städade jag bland gamla CD-skivor och spelade Nationalteaterns ”Barn av vår tid”, skriven på 1970-talet av Ulf Dageby. Låtar skildrar en förortsvärld som redan skapats och som sedermera kom att bilda riskmiljöer och ”särskilda zoner”. Texten skrevs för 50 år sedan men är fortfarande rykande aktuell. ”Är du rädd för ditt eget barn lilla mamma?”

Det som vi nog hoppats på, att det förflutna skulle vara förändrat och dött visade sig inte alls vara dött, inte ens förflutet! Var det det här vi ville då en gång för länge sedan?

En migrationsöverenskommelse om reglerad invandring till EU har kommit till stånd. Stor uppståndelse och särskild glädje i de konservativa kretsarna och Jimmie Åkesson säger ”nu bygger vi murar kring Europa!”. Även Tobias Tobe (M) uttrycker sig i samma tonart.

Inför omröstningen till EU varnade särskilt Nej-sidan för den här utvecklingen, det vill säga ett ökat avståndstagande mot migration och tillskapandet av ett ”Fästing Europa”.

Nu är vi där! 

Är det det här vi vill?

Ett särskilt avtal förutom anslutningen till NATO har tecknats med USA om användandet av svenska baser i ett försvarssamarbete. Någon särskild debatt föregick inte undertecknandet av detta avtal som inom kort skall röstas igenom i Sveriges riksdag. Alltså både medlemsskap i NATO (USA är medlem där) och direkt avtal med USA.

Har vi missat något?

Är det det här vi vill?

TV4:s Kalla Fakta visar SD:s omfattande användning av anonyma konton på Internet. Dessas innehåll är ofta hopklipp av olika sammanhang där politiska motståndare under grova förenklingar skildras negativt och ofta förolämpande. Jimmie Åkesson beskriver det hela som harmlöst och innehållet som satiriskt och gjort med humor. Tidöpartierna kränger och svänger och tycks omöjligen kunna göra vad varje vettigt parti borde göra – säga upp bekantskapen med SD! Hållningen är feg och ryggradslös.

Varje gång en mobbare konfronteras med sin verksamhet kommer ursäkten ”menade inte så illa, det var mest roligt menat”. Tro dem inte!

Snart är det EU-val.

Det finns mycket att tänka igenom men det finns framför allt goda anledningar att gå och rösta – gör det!

Stig Eriksson, Västervik