Yrvind skriver och planerar nya äventyr

Sven Yrvind är pensionär sedan länge. Han fyller 76 nästa gång. Men han har inte slagit sig till ro. Han planerar ständigt nya äventyr.

27 december 2014 11:18

Vid 75 års ålder förbereder han sig som bäst för ett nytt äventyr – kanske det största i hans 50 år långa seglarkarriär. Han ska – ensam förstås – segla jorden runt på 600 dagar. Resan kommer till stora delar att genomföras på den av seglare så fruktade Södra Oceanen.

– Vi får se när jag kommer i väg. Men resan kan ta mellan 600 dagar och två år. Det gäller att ha ordenligt med käk med sig, säger Sven Yrvind.

Men innan Yrvind styr ut på haven igen ska han skriva färdigt sin femte bok, som han började skriva den 3 februari 2014 klockan 14.00! Det är hans memoarer. Han ligger och skriver dem i sängen och det ser väldigt obekvämt ut.

– Jag är van. Det brukar rulla ganska rejält på sjön, resonerar Yrvind.

Hans resa genom livet har periodvis varit tuff. De första åren i skolan var ett helvete. Det var hugg och slag. Sven är ordblind och hans lärarinna hade noll förståelse för en gosse med sådana problem.

– Hon skickade hem mig, berättar han.

Sven hamnade genom sin mors försorg på Viggebyholm, en internatskola norr om Stockholm. På Viggbyholm gick det bättre. Men det blev aldrig någon examen. Helvetet fortsatte under militärtjänsten. Han betraktades som psykopat. Det slutade med att Yrvind rymde och höll sig undan ute i Europa under ett halvår.

– Men jag kom hem och satt av mitt straff och började fundera på vad som är meningen med livet, säger han.

Han läste mycket; studerade den grekiske filosofen Diogenes (ni vet han som enligt traditionen bodde i en tunna), läste mycket om båtkonstruktioner och kom på den vägen in på matematikstudier. Allt på egen hand.

– Under några år på 1960-talet arbetade jag som matematiklärare. Det var brist på mattelärare då, säger Sven Yrvind.

När lärarkonjunkturen svängde fick inte Sven längre vara kvar i skolan. Läraråren hade dock haft det goda med sig att han kunnat samla lite i ladorna. Det fanns pengar för att göra längre resor, bygga nya båtar och se mer av världen.

Under alla år har han försörjt sig på att skriva och föreläsa. Hans böcker har varit framgångsrika och sålt i rätt stora upplagor.

– Det känns ju lite märkligt, jag som aldrig fått en skoluppsats godkänd, säger han och ler.

I sina memoarer uppehåller hans sig en hel del vid dyslexin. Han funderar på hur det har påverkat honom själv och hur det påverkar andra som är drabbade och deras omgivningar. Han berättar att 35 procent av USA:s entreprenörer är dyslektiker, att 35-40 procent av landets fängelsekunder har samma handikapp.

– Det är många som kommer in på fel spår från början.

Yrvind läser mycket. Hans lilla lägenhet i Johannesdal är fylld till bristningsgränsen av böcker. I verkstadslokalerna på Karstorpsgärdet finns det ännu fler volymer.

– Jag har 10 000 böcker, säger han.

Sven Yrvind är sedan snart tio år västerviksbo. Han flyttade in i sin lägenhet på Lysingsvägen den 26 november 2005. Det är noggrant noterat på kökselementet!

Yrvind går sin egen väg. Det har han alltid gjort. Havet har varit friheten – att leva på müsli och sardiner i 600 dagar avskräcker honom inte.

– Titta på korna. De äter gräs hela livet. Vi människor är överstimulerade.

Han förbereder sig minutiöst. Inför stundande resa har han till exempel dragit ut sju tänder i förbyggande syfte.

– Jag kan inte vara ute på sjön med tandvärk, konstaterar han.

Personligt

Sven Ragnar Yrvind, tidigare Lundin, född 22 april 1939 i Göteborg och uppväxt på Brännö, är en svensk författare, småbåtsbyggare och ensamseglare. Han har skrivit den självbiografiska boken Bris om hur han byggde och seglade med sina båtar Bris I-VI. Han var bland annat den första svensk som ensam rundade Kap Horn, och har tilldelats Royal Cruising Clubs medalj för gott sjömanskap. Han var tidigare gift med porträttmålaren Olga Lundin.

Han är uppfinnare av Bris-sextanten.

År 2011 rundade Sven Yrvind Kap Horn i segelbåten Yrvind.com. Enligt Sven Yrvinds egen webbsida seglade Sven aug-nov 2011 från Kinsale Yacht Club på Irland till Martinique i Västindien. 3 dec 2011 var Sven på Paris Boat Show, och beräknade vara hemma i Västervik efter en vecka.

Källa: Wikipedia

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Bengt Faleij