I Lars G Soldéus tidigare böcker har handeln med levande fisk och seglande sumpar varit i fokus. Den här gången är perspektivet vidgat. "En skärgårdsskuta kommer lastad. Bondeseglationen till Stockholm" berättar om skärgårdsbornas frakt av varor till och från Stockholm med start i början av 1200-talet och fram till våra dagar.
– Jag har gjort efterforskningar på museer, bland annat Västerviks museum, och i samtal med människor.
På Hasselörodden i Västervik 2018 fick han värdefulla kontakter.
– Ja, det var många som kom och berättade. Jag träffade flera personer vid senare tillfällen för fler detaljer.
Av bokens 256 sidor, är ett 20-tal ägnat skärgårdarna i Tjust, Misterhult och Mönsterås. Ett avsnitt utspelar sig runt 1900. Två tonåringar från Loftahammar hade mönstrat på en skuta som skeppade ved till huvudstaden. I Stockholm ville de gå i land för att ha lite kul.
– Men det satte skepparen stopp för genom att gömma deras högerdojor.
Lars G Soldéus berättar att det mellan 1850 och 1950 fanns 80 skutor i Loftahammars socken. Ved var en viktig vara som skeppades i stora lass.
Förutom att beskriva handeln med varor, regelverk, hamnar, kajer, marknadsplatser, last- och lossningsteknik ägnas ett kapitel åt skärgårdens bruksbåtar och skutor med både bilder och ritningar.
Den 2 april besöker Lars G Soldéus och hans hustru Inger Soldéus, som är bokens redaktör, Västerviks museum för att hålla föredrag om bondeseglationen.