Yngve Simonsson har i princip bott och levt hela sitt liv i Bågvik, på Stenbet 1, i Loftahammar. Han är den fjärde generationen som brukar gården. Han fick tidigt hjälpa sina föräldrar med gårdens sysslor. Det har varit ett slit med långa arbetsdagar, som det är för mjölkbönder.
Under de tio första åren arrenderade Yngve gården av sin pappa. Sedan tog han över och löste ut sina syskon. Men nu har han bestämt sig för att upphöra med mjölkproduktionen, även om han inte kommer att lämna gården. Han och sambon Lena kommer att driva Stenbet ytterligare några år i alla fall.
– Vi funderar på att fortsätta med ungdjur, amkor och kanske lite potatis och grönsaksodlingar, säger Yngve Simonsson. Vi får prövas oss fram.
Sedan räknar han med att sälja lite foder, hårt pressat hö till hästar och ensilage för att dryga ut pensionen. Arbetsdagarna ska förhoppningsvis bli lite kortare och mindre arbetsamma.
– Men det blir nog inget problem med att skapa sig arbete, tror Yngve Simonsson.
Han vet vad en gård kräver av sin bonde. Det är sällan åtta timmars arbetsdag räcker. Det tillhör nog undantagen. EU-byråkratin har inte gjort bondens dag kortare.
Förra lördagsnatten slutade den inte förrän halv två på natten. Klockan fem på söndagsmorgon satt Yngve vid frukostbordet för att göra sig klar för en ny arbetsdag.
När han gick ner till ladugården vid 22-tiden på lördagskvällen för att titta till en kviga som skulle kalva upptäckte han att allt inte stod rätt till.
– Kalven låg felvänd, berättar han.
Under några nattliga timmar kunde han tålmodigt och försiktigt vända kalven rätt igen. Men det kostade större delen av nattsömnen.
– På söndagen hann jag i alla fall ut och pimpla lite strömming, berättar han. Jag kände mig inte speciellt trött.
Fiske, cykling och sina många dagböcker har upptagit hans lediga stunder genom åren.
– Jag har cyklat 40 gånger runt Gamlebyviken. Jag körde så länge de höll på, berättar han.
Dagböcker har han skrivit i 45 år. Han tar fram dem och läser och minns ibland. Det finns många intressanta noteringar. 1991 fick han till exempel 3:30 kg för mjölken. I dag är priset ungefär detsamma.
– Det har till och med varit under tre kronor, säger han.
Men mjölken har gett honom glädje också, som 2011 till exempel. Då var Yngve och Lena i Stockholm och fick ta emot en guldmedalj av kungen för 23 års prickfri mjölkproduktion.
– Det var kul och vi bjöds på en fin middag, som var lagad av årets kock, berättar Yngve Simonsson.