Walle Johansson varvar ner
Sjuksköterskan Walle Johansson på Vapengränds äldreboende uppfyller nu en gammal dröm om att få gå ner i arbetstid efter fyllda 60 år.Chansen fick han vid omorganisationen, som träder i kraft den 15 januari, då Walle tillträder tjänsten med 80 procent på tjänst som nattsköterska i kommunens äldre- och distriktsvård.
Nattsjuksköterska. - Jag har trivts bra med mitt jobb här under de senaste fem åren. Men nu är det dags att passa på att få tid över också till mina många hobbies, säger sjuksköterskan Walle Johansson på Vapengränds äldreboende. I den nya organisationen för nattjänst, som träder i kraft i januari och februari, kommer Walle Johansson att ingå med 80 procents tjänstgöring.Foto: Margareta Ljungblad
Foto:
- Kärnan, i mitt arbete, har varit att individen ska vara med i planeringen och själv få formulera sina önskemål och målsättningar. Mina visioner om omsorgen av de gamla har uppmärksammats på många ställen i Sverige, sedan personal varit på besök och sett nytänkandet i äldreomsorgen i Hjorted. Jag har själv varit runt på studier om god omvårdnad på många platser i Sverige, berättar Walle.
Att arbeta med förändringar som leder till förbättringar var hans motto när han flyttade med familjen till Hjorted och blev områdeschef på sjukhemmet 1978 och Sundsgården 1992. År 2000 sadlade han om och fick tjänsten som äldreomsorgschef i Västerviks centralort. Men här kände han att kostymen inte passade riktigt. Walle kom för långt ifrån kommunens vårdtagare och började arbetet som sjuksköterska på Vapengränd med tjänstgöring på dagtid.
- Nu har jag energi över för alla mina intressen, och när jag trappar ner i tid får jag en chans att ta vara på den energin, säger Walle och ler.
Familjen Johansson driver biodling.Två ton honung blev skörden i fjol som Walle fick från 60 bikupor. Förutom på marknaderna i trakten så säljer han honung till företag.
- Det är en fin bisyssla, säger biodlaren och sekreteraren i Ankarsrums biodlarförening skojfriskt.
Durspelet är något som ligger Walle varmt om hjärtat. Han hoppas på att i framtiden kunna hinna med att spela med Durspelssmederna. Dessutom får durspelet hänga med på ryggen när han åker Vasaloppet.
- Målet är att nå de tio lopp som jag en gång lovade Mora-Nisses hustru. I mars har jag slagit Mora-Nisses rekord på hans nio segrar genom att fullfölja tio lopp till dragspelsmusik. För resten så har det varit en vinst varje år då publiken hyllar mig med att sjunga Kväsarevalsen när jag går i mål.
Nu ger Walle sig in på att ta klassikern i år. Han ligger redan i träning på rullskidor med fyra till sex mil i veckan inför Vasaloppet i Mora. Inför Vansbrosimningen den 8 juli på 3 000 meter räknar Walle att han måste lägga på ett extra kol. 200 meter är det längsta han simmat hittills. Inför Vätternrundan på cykel kommer han att börja så smått att cykla några dagar i veckan från Hjorted till sitt jobb i Västervik. I september blir det avslutning på Lidingöloppet.
Dessutom har Walle nyligen blivit en hängiven golfspelare och tränar så fort tillfälle ges och i fjol tog han grönt kort på två månader.
Vid foten av bergsknallen Himalaja vid sjön Hjorten i Hjorted trivs Walle sedan 1978. Då var det längtan tillbaka till lingonskogarna som drog familjen hit från Skåne.
- Detta är den skönaste platsen av alla och att få köra motorsågen i skogen är min favoritsysselsättning, säger den alltid optimistiske Walle.
Han är bondgrabben från byn Ålebo utanför Kalmar. På jordbruket växte Walle upp i familjen med 14 syskon. Där fick han lära sig karda, spinna, sticka och sy på vinterkvällar.
- Att spinna sitter i ryggmärgen på mig och jag gör det gärna när tillfälle ges, säger Walle.
I jordbruket arbetade han fram till sin militärtjänst. Därefter blev det arbete som långtradar- och busschaufför för att senare söka sig till Eslöv som bilskollärare.
- Då började jag inse att det var sjuksköterska jag ville bli. Läste in både högstadiet och gymnasium på två år. Efter sjuksköterskeexamen vidareutbildade jag mig inom äldreomsorgen. När jag arbetade på sjukhem i Lund slog mig tanken att få göra livet bra och innehållsrikt för generationen som gjort att vi har det så bra, säger Walle allvarligt.
Och det är något som har präglat hans fortsatta yrkesliv.
- Vägen har inte varit spikrak, men den har hela tiden cirklat runt den lilla människan som jag fortsätter att vara till hjälp för. Jag fortsätter så klart med båtturerna med de gamla och durspelstonerna kommer säkert att höras på olika boenden som tidigare. Men jag är samtidigt mycket glad åt att få ägna mer tid åt mig själv och mina fritidssysselsättningar, säger Walle och strålar som solen gör utanför Vapengränds äldreboende.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!