"Västerviks sjukhus ligger fantastiskt väl framme i de flesta jämförelser"

- Västerviks sjukhus är en bra arbetsplats och ett väldigt väl fungerande sjukhus.

Gläds. Chefläkare Åke Aldman gläds över den utveckling Västerviks sjukhus haft och hur vården förbättrats och blivit allt effektivare. Foto: ANDERS LILJEGREN

Gläds. Chefläkare Åke Aldman gläds över den utveckling Västerviks sjukhus haft och hur vården förbättrats och blivit allt effektivare. Foto: ANDERS LILJEGREN

Foto:

Västervik2007-01-22 00:25
Han säger det flera gånger och det märks verkligen att det finns en uppriktighet bakom. Inte enbart något man måste säga bara för att man tagit på sig rollen som chef.
Ett bevis för sanningshalten är även att Åke Aldman, kirurg och chefläkare, kom till Västervik redan 1976 och blivit kvar här.
- Jag har alltid trivts väldigt bra i Västervik och med sjukhuset. Några års uppehåll blev det dock ett par år i början av 1980-talet då jag jobbade i Linköping. Men jag pendlade från Västervik.

I barndomen gick dock flyttlassen ofta. Kumla, Stockholm, Borås och Varberg är några platser som nämns.
- Min far var läkare och det är vanligt att läkare rör på sig.

I faderns fotspår blev det i fråga om yrkesvalet men inte när det gäller flyttandet.
- Till en början blev det dock så. Efter studenten i Varberg blev det Göteborg och tre år på universitetet, för att få ihop betyg, och senare Karolinska institutet.
- Intensionerna att bli läkare fanns tidigt hos mig. Jag kom tidigt i kontakt med vården och jag ville hjälpa till, säger Åke Aldman.
Som 60-talsstudent och därpå följande universitetsstudier blir man inte speciellt förvånad över att Åke har ett fackligt förflutet.
- Jag jobbade fackligt tidigt. Senare blev jag ordförande i underläkarföreningen i Kalmar län och därefter i överläkarföreningen.
- Det fackliga arbetet gav mig goda kunskaper om landstingets organisation. Något jag har haft stor nytta av.

I dag är han chef och sitter så att säga på den andra stolen. Men möjligheterna att vara med och påverka utvecklingen har förstås inte blivit sämre.
De administrativa uppgifterna har dock vuxit och de tar mycket tid i anspråk.
- Jag släpper inte den andra biten. Det känns angeläget att vara kvar i jobbet som kirurg.

En fråga som måste ställas är hur man orkar med att "skära" i andra människor?
- Tekniskt sett så är många delar rutin. Men det få aldrig bli sådan rutin att man inte engagerar sig. Med åren har man dessutom blivit allt mer ödmjuk.
Är det svårt att inte ta med sig jobbet hem?
- För min del så har jag de perfekta fritidssysselsättningarna för att kunna skingra tankarna. Golf och segling är vilsamma för själen samtidigt som det finns andra uppgifter att lösa.

Vad har du för båt?
- Det är en Diva 451 som är en ganska så stor segelbåt. Just nu ligger den i Nordirland.
Varför?
- Vi är ett kompisgäng som gjorde två golfseglingar förra året. Vi seglade helt enkelt till nya golfbanor.
Det låter lyxigt?
- Båten är vi flera som äger och på Irland och i Skottland är golfen billigare än vad den exempelvis är här hemma.
Kommande sommar skall båten hämtas och seglas hem till Västervik. Runt Skottland och Orkneyöarna.

Tillbaka till vardagen. Just nu är problematiken de nya arbetstidslagarna från årsskiftet som bland annat säger att det måste finnas 11 timmars vila mellan arbetspassen.
- Ett problem är hur vår så kallade bakjour skall räknas. Förhandlingar pågår och just nu har vi en respit på tre månader. Om bakjouren fullt ut skall räknas som arbetstid så blir det problem.
- Risken är att vi förlorar i produktion och att vårdköerna växer. Många kommer dessutom att känna frustration över att inte få jobba när man vet att man behövs.
Åke Aldman hoppas på någon form av undantagsregler.
- Förståelsen för problemet är god hos båda parter. En reform borde ju dessutom innebära att det medför att något blir bättre än vad det var tidigare. Inte sämre.

Bättre har det dock blivit inom sjukvården totalt under de senaste 30 åren och som Åke Aldman fått vara med om.
- Utvecklingen har varit enorm, inte minst tekniskt sett. Intensivvården har blivit mycket effektivare och det finns helt andra krav på resultat i dag.
- Förr kunde det diskuteras hur pass stora åtgärder som skulle sättas in på en mycket sjuk och gammal människa. I dag görs inga sådana prioriteringar och mycket avancerade åtgärder sätts in på patienten oavsett ålder. Går det att förbättra livssituationen genom åtgärderna så genomför vi dessa.

Sjukvården granskas på många sätt och jämförelser görs mellan sjukhus och mellan landsting. Västervik står sig mycket väl i statistiken.
- Det är mycket glädjande men arbetet med förbättringar pågår ständigt. En uppgift för en chefläkare är att se till att en uppstådd komplikation noga gås igenom.
- Något "smussel" finns inte utan om en avvikelse har inträffat så går vi till och med ut med ett pressmeddelande.

En öppnare attityd finns även mellan alla parter inom sjukvården. Även mellan personal och patient. Nästan borta är den tid då det var riktigt högtidligt att träffa en doktor.
- Fortfarande finns det dock människor som klär upp sig inför ett läkarbesök. Det är faktiskt lite charmigt på sitt sätt, säger Åke Aldman.
PORTRÄTTET
<STRONG>Namn:</STRONG> Åke Aldman <STRONG>Ålder:</STRONG> 59 <STRONG>Yrke:</STRONG> Kirurg/chefläkare <STRONG>Bor:</STRONG> Centralt i Västervik <STRONG>Familj:</STRONG> Sambo Britt-Marie och två utflugna barn <STRONG>Fritidsintressen:</STRONG> Golf och segling <STRONG>Favoritmat:</STRONG> Färsk fisk och ostron <STRONG>Bäst med Västervik:</STRONG> Närheten till exempelvis golfbanan och havet
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om