Västervik via Skåne och ekologisk bomull i Peru
Uppväxt i Bankeryd, deporterad till Skåne, tio år i Peru och på det ännu en vända i Skåne. Till sist tog hemlängtan till de småländska skogarna över och sedan åtta månader tillbaka är Per Jiborn Västerviksbo.
Brokig bakgrund. Per Jiborn har bott och jobbat tio år i Peru. - Jag kommer aldrig glömma när jag och naturfotografen Staffan Wistrand besökte nationalparken Manu. Den är stor som hela Småland, Blekinge och Östergötland tillsammans. Vi paddlade ut på en sjö, det var inga mygg, behagligt varmt och vi kunde bada fast det fanns pirayor. Vi kunde ligga där och titta på en massa härliga, exotiska fåglar. Foto: Ellen Kindstrand
Foto:
- Det var en kombination av en gammal önskan att komma tillbaka till de småländska skogarna och ett möte med Västerviks förra turistbyråchef Stina Ericsson. Hon tipsade om sin stad och efter tiden i Helsingborg vid havet ville jag inte hamna mitt inne i storskogen. Visst är det fint i Skåne, men det är inte samma närhet till svampskogarna.
Förra sommaren gjorde Per en sonderingstripp till Västervik för att kolla in staden. Harald Hjalmarsson och Conny Jansson bjöd på lunch och sedan var saken biff.
Hur trivs du?
- Jag ångrar mig inte, jag trivs jättebra och det gör mina barn också.
Peru låter spännande, vad gjorde du där?
- Innan jag åkte dit som volontär hade jag jobbat en del med mekaniska verkstäder. I Peru hjälpte jag till i små metallverkstäder, med teknisk utrustning, med att laga saker och med produktutveckling.
- Den första tiden gick till att begripa en helt ny verklighet, som är både bättre och sämre än vår. Lima är en jättestad - hård och tuff och ganska förorenad. Mellan maj och september är vädret som en grå disktrasa. Men samtidigt är folket öppet och kommer man på besök hem till någon är det självklart att man bjuds på middag. Kom man ut till någon av de fattigare delarna ställde de till med fest. Den spontaniteten kan jag sakna i dag.
Under tiden i Peru fuskade Per både som frilansjournalist och reseguide, samtidigt som han tog konsultuppdrag för ett svensk företag som jobbade med ekologisk bomull. Det var den kombinationen av erfarenheter som ledde fram till det yrke han har i dag, att jobba med ekoturism.
Det låter flummigt, vad gör du?
- Jag jobbar med att utveckla svensk naturturism. Det har tidigare varit synonymt med att hyra ut en stuga eller en cykel. Jag jobbar med att paketera upplevelsen så att de som bor ute i naturen får bättre betalt för sina tjänster och för att upplevelserna i sig ska bli värda en resa, till till exempel Västervik.
Hur funkar det? Vad tjänar naturen?
- Det bästa exemplet är bergsgorillorna i Uganda. Innan ekoturismen fanns var gorillorna bara skinn och och skallar som lokalbefolkningen kunde sälja. Nu är gorillorna mer värda som levande än döda, tack vare betalande turister. De som förr jagade gorillorna jobbar i dag som guider
I Västervik kan man jämföra med bland annat skärgårdsturismen.
- Naturen får ett högre värde när skärgårdsborna kan tjäna pengar på turisterna som kommer ut för att se sälar och örnar. Om de inte tjänade några pengar skulle de nog varken gilla turister eller sälar.
När Per bodde i Skåne jobbade han bara nationellt med ekoturismen, nu blir det även lokalt.
- Jag vill jobba med händerna direkt i arbetet. Det är det som är roligt, att jobba på alla nivåer.
Vad tror du kan bli ekoturism i Västervik?
- Jag skulle gärna se kajakpaddlingar de luxe. Det finns ett antal bra ställen i skärgården med bra mat. I vanliga fall förknippar folk paddling med tält och och stormkök, men så här behöver man bara ta med sina kläder. Man kan fylla en vecka med att äta sig igenom skärgården.
- Det är ännu inte någon etablerad marknad, men det finns många i min ålder som inte vill slita så hemskt mycket på packning utan ha det lite lyxigare. Jag är övertygad om att det finns många som tycker att paddling verkar coolt.
Vad driver dig?
- Naturintresset har jag haft sedan jag var 7-8 år. Jag var aktiv fältbiolog och höll på med fågelskådning. Naturfilmaren Jan Lindblad, som gjorde naturfilmer på sextio- och sjuttiotalet i Latinamerika, har påverkat mig mycket. Varje gång jag hade roliga timmen i mellanstadiet gjorde jag en djungelexpedition.
Till sist, ge mig ett bra tips på ett ekologiskt besöksmål.
- Älgsafari i Västmanland. Företaget "Skogens konung" gör mycket mer än att bara köra ut en buss i skogen. Man kommer extremt nära för guiden vet precis var älgen är. Han parkerar en bit bort från älgen och så får man smyga sig fram.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!