Världsberömd kompositör
Klas Torstensson tar en ljudfri semester.
Han betonar att komponerandet är ett yrke, precis som rörmokeriet.
- En rörmokare mekar väl inte med rör på sin fritid.
Därför har han ljudfri semester. Och vad passar bättre än att tillbringa den på Kapelludden utanför Gamleby.
Lugnet är påtagligt på verandan till det röda trähuset med utsikt över Gamlebyviken. En bricka med espressokaffe och varmskummad mjölk står på verandabordet. Klas Torstensson är sommarklädd i kortbyxor och tröja.
Hustrun och arbetskamraten Charlotte Riedijk gör oss sällskap på verandan. Hon är sångerska och har visserligen också semester, men åker varje dag in till musikskolan i Gamleby för att öva på en nyskriven sångcykel.
- En sångerska måste hela tiden träna de muskler hon använder, berättar Charlotte och pekar på halsen. Precis som en idrottskvinna.
Klas har just komponerat den stora sångcykeln "In großer Sehnsucht" som kommer att uruppföras i Concertgebouw Amsterdam i oktober. Den består av fem sånger om fem tragiska kvinnor: Camille Claudel, Frida Kahlo, Drottning Kristina, Rosa Luxemburg och Louise Michel. Texterna är hämtade från kvinnornas brev och dagboksanteckningar.
Men nu är det som sagt semester. Klas Torstensson har lagt partituren på hyllan och ägnar sig åt fysiskt arbete; som att hugga ved och slå gräs.
- Den fysiska aktiviteten är viktig. Jag löser inte alla problem i arbetet genom att sitter ner vid skrivbordet. Kopplar jag istället bort tankarna genom till exempel kroppsarbete släpps fantasin lös.
Det har han flera gånger haft nytta av. När han jobbade med ett stycke för marimba kom lösningen från ett oväntat håll. Stycket skulle avslutas med ett pling men var skulle han hitta det rätta plinget?
- Då kom jag plötsligt att tänka på såna klockor som finns i hotellreceptioner. Jag har alltid tyckt att de är lite löjliga, men där hade jag lösningen. Så nu försöker jag hitta en fabrik som kan tillverka en klocka med den rätta tonhöjden.
Klas Torstensson föddes i Nässjö 1951 men växte upp i Gamleby. Där formade han sitt konstnärliga sinnelag. Till en början utmärkte han sig som talangfull tecknare.
- Många gamlebybor har fått sina hus avritade. En gång, när jag hade en utställning i Sparbankens skyltfönster hörde folk av sig och ville ha sina hus avritade. Men då skulle man helst se blomkrukan i fönstret också.
I sin ungdom praktiserade han hos konstnären Sture Wikström.
- Sture sa att de konstnärliga gudagåvorna ofta kommer tillsammans.
De orden stämde väl in på Klas Torstensson. Så småningom övergav han tecknandet för musiken, där hans talang slog ut i full blom.
Vid tolv års ålder började han på den kommunala musikskolan i Gamleby. Den kommunala musikskolan är en institution Torstensson känner varmt för.
- Den ligger till grund för en levande musikkultur. Att skära ned anslagen till musikskolan är som att slå spikar i en likkista.
Därefter följde kompositionsstudier vid Ingesunds Musikhögskola och Göteborgs Universitet. 1973 lämnade han Sverige för Nederländerna och studier vid Institutet för sonologi. Och i Nederländerna har han levt sedan dess. Men passet är fortfarande svenskt.
- Man kan nog säga att jag är en svensk kompositör.
- Nej, det kan man väl inte, skrattar Charlotte.
Hursomhelst är Klas Torstensson en kompositör som gjort sig ett namn världen över. Han har erhållit flera prestigefyllda priser och blir framförd av många solister, ensembler och orkestrar.
klas TORSTENSSON erhåller konstnärslön från den holländska staten, som betalas ut tre år i taget. Samma system finns i Sverige, och är tänkt som stöd till konstarter som inte är så kommersiellt gångbara. Klas anser att konstnärslön är något nödvändigt "om man vill att det ska göras nyskapande musik".
- Det finns många musiker som inte kan leva på sitt arbete annars. Gyllene Tider kan det, men deras musik har ett litet nyskapande värde och är mer att betrakta som musikaliska repövningar.
Klas Torstenssons musik lät kanske förr i mångas öron smått obegriplig. Han berättar en passande anekdot, om när hans första beställningsarbete för Sveriges Radio hade premiär. Samma dag firade en pastorsfru med rötter i Gamleby sin 60-årsdag.
- Hon ringde upp mig efteråt och berättade att de hade lyssnat på radion, "men vi stängde av efter ett tag".
På senare år har Torstenssons musik blivit mer lättillgänglig. Hans stycke "Intermezzo & Epilog" har den kommande säsongen lagts in i en abbonemangsserie i Malmö som kallas "mjukisar".
Där Klas Torstenssons musik är tidvis krävande och komplex, är hans person befriande avslappnad.
Han hämtar en stor plastmapp ur vilken han plockar fram ett partitur; noterna är rena arabiskan för mig, men Klas tolkar tecknen på ett pedagogiskt sätt; han rör händerna över ett osynligt piano för att åskådliggöra hur pianisten ska framföra ett visst parti.
Han berättar att han i startskedet av komponerandet arbetar med en så kallad top/bottom-programmering, ett begrepp hämtat ur datorterminologin, där han försöker överblicka styckena ur ett fågelperspektiv, för att sedan gå ner i detaljerna. Han lägger ut pappersarken på golvet för att få en överblick.
De musikaliska styckena börjar ofta med grafiska skisser som visualiserar musiken.
- Det är inte många som arbetar på det här sättet, men det fungerar för mig.
Han skär en båge genom luften.
- En stigande kurva visar exempelvis att musiken ska stegras.
Det är förvånande att Klas Torstensson som arbetar som kompositör sällan lyssnar på musik. Någon diger cd-samling har han inte.
- Men visst besöker jag konserter för att höra vad kollegor arbetar med.
Efter alla år utomlands har han ingen vidare koll på den svenska populärmusiken. Han berättar om när han tog barnen till Gamleby Folkpark för att lyssna på Mora Träsk.
- När de spelade den där "nu ska vi ut på tigerjakt" började hela publiken sjunga med. Vi hade aldrig varit med om nåt liknande; att alla generationer tillsammans kunde låtarna.
Familjen Torstensson-Riedijk stannar som vanligt i Sverige till "över kräftorna". Det blir kräftskiva med släkten i Gamleby, men utan "såna där löjliga hattar". Kräftskivans musikaliska underhållning delar de på.
- Det finns många duktiga musiker i släkten Torstensson. Allt från jazzmusiker till de som är bra på nubbevisor.
Därefter väntar arbetet hemma i Haarlem. Klas Torstenssons nästa projekt är en sambeställning från Oslo Sinfonietta och Asko Ensemble i Amsterdam; en
konsert för slagverk och stor ensemble.
- Hela världen är mitt arbetsfält, säger han.
Nästa gång sverigepubliken får möta Klas Torstensson och Charlotte Riedijk är i Malmö konserthus den 25 november, då "Intermezzo & Epilog" kommer att framföras inom ramen för de Nordiska Musikdagarna.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!