Utvecklar visioner i Ankarsrums skola

Rektor Hans Hansson finns gärna med i verkligheten men som chef krävs det många möten och mycket pappersarbete.

Rektor Hans Hansson på Ankarsrums skola ser många fördelar med att jobba på en skola på landet. - Närheten är viktig och finns här  för alla i skolenheten från förskola till högstadiet.

Rektor Hans Hansson på Ankarsrums skola ser många fördelar med att jobba på en skola på landet. - Närheten är viktig och finns här för alla i skolenheten från förskola till högstadiet.

Foto:

Västervik2005-03-29 00:25
Det var på hösten för fyra år sedan som Hans Hansson tillträdde tjänsten som rektor på Ankarsrums skola. Mycket har hänt på denna tiden i skolans värld. Arbetssättet att jobba är under ständig förändring, man är flexibel för att finna rätt sätt för såväl inlärning som trivsel, så kallad lärande pedagogik där man lär och är observant och hittar nya möjligheter.
Elevantalet ökar på högstadiet och kommer till höstens skolstart att ge plats för fyra klasser istället för tidigare tre. Däremot minskar elevantalet på låg- och mellanstadiet.
- Det är ett problem som många skolor drabbas av, tyvärr, säger rektorn och påtalar att skolan har många positiva kärnpunkter som man lyckats bra med.
Bland annat har antalet behöriga lärare ökat i skolverksamheten samtidigt som lektioner i idrott och hälsa har utökats för samtliga elever. Kontakten håller skolenheten med gemensamma träffar för personal i förskola, lågstadie och högstadie.
- Speciellt här på vår skola är att varje klass i högstadiet har sin egen klassföreståndare. Det är en stor fördel och skapar bra kontakt då de får ha sin lärare i många ämnen. Det är mycket lugnare i skola på landet men för den skull kan man inte bortse från att visst finns det problem. För att lösa dessa har vi nyligen påbörjat ett projekt som vi tror kommer att skapa arbetsro, berättade Hans Hansson.
Problembaserad skolutveckling (pbs) är framtagen i en utvecklingsdialog med skolverket och handlar om att elever och lärare samt föräldrar tillsammans ska fixa enskilda problem för att till exempel nå målet till trivsel och arbetsro.
- Det gäller att det finns klara regler och då tror jag också att de allra flesta gillar att följa dessa.
I ett antimobbningsteam arbetar skolkurator, skolpersonal och elever samt lokalvårdare och fritidspersonal. Hans Hansson är stolt över sin skola och trivs alldeles utmärkt med arbetet.
- Egentligen är jag ingen pappersvändare utan önskar att jag fick ägna merparten av min tid åt det så kallade vardagsgrå arbetet, att se till att reglerna följs och att svara på frågor från såväl lärare som elever, sade Hans Hansson som har ett möte att passa och gör sig beredd för detta.
Det är knappast ett åtta till fem jobb som rektorn har, föräldramöten och samtal med föräldrar får bli på kvällstid.

Han är skåningen som föddes i Åstorp och växte upp på Eket i den skånska myllan. Innan han utbildade sig på lärarhögskolan i Malmö provade han på jobb som brevbärare i Malmö.
- Här hade jag egentligen tänkt mig en fortsättning sedan jag blev chefsansvarig för tio-talet brevbärare.
Men så blev det inte. Istället blev det mellanstadielärare han utbildade sig till och blev klar med studierna 1976. Han sökte jobb i Västervik och började på Lidhemsskolan för att senare söka sig till Fågelbäret där han under tiotalet år arbetade som lärare. Under åren verkade han här även som tillsynslärare, studierektor och rektor.
- När en omorganisation var på gång, kändes det naturligt att söka rektorstjänsten i Ankarsrum. Det har jag inte ångrat, det var egentligen på landet jag hade tänkt mig när jag började min yrkesutbildning, säger Hans och skrattar.

Nu stundar påskledighet för rektorn som ser fram emot en rofyllda dagar på hästryggen.
- Jag är väldigt barnsligt förtjust i mina islandshästar. Ett intresse som kom sent i livet. På min 50-årsdag fick jag en provtur på islandshäst i present, sedan var det klippt. Nu har jag tioåriga Geysir, en valack, och treåriga fölet Teitur, säger Hans drömskt och i tankarna är han i stallet i Himmelsrum utanför Gamleby.
Att sitta stilla i sadeln medan hästen flyter fram över marken är kännetecknet för islandshästens gångart "tölt". Det är lycka menar Hans Hansson som innan dessa turer ska börja med att motionera sina hästar efter vinteruppehållet. I islandshästklubben Garpur är han medlem och sitter som sekreterare i styrelsen. När tillfälle ges så deltar han på kurser med sin islandshäst.
- Så är jag bonusmorfar. Det är lika skojigt som att vara morfar på riktigt, säger Hans Hansson övertygande.
Namn: Hans Hansson.
Ålder: 59 år.
Bor: Villa i Västervik.
Familj: Hustru Eva. Två bonusbarn.
Favoritmat: Kålpudding med potatis, sås och lingon.
Favoritsysselsättning: Ridning på islandshäst.
Det gör mig glad: Glada elever.
Bäst med Tjust: Långa ridturer i naturen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om