Utmärkelser och information för mjölkbönder i Frödinge

Västervik2004-08-20 01:00
Arla foods Frödingekrets hade i onsdagskväll kallat sina medlemmar till möte i Frödinge bygdegård.
Vid mötet informerade Per Kristiansen platschef vid Vimmerby anläggningen om den nya pulverfabriken. Elisabeth Gauffin rapporterade från Arla foods styrelse där hon är medlem.
Hon gav det föga glädjande beskedet till de församlade mjölkproducenterna att avräkningspriset kommer att fortsätta sjunka. Orsaken är främst att det finns ett mjölköverskott på 20 procent inom EU. Det öppnar för hård konkurrens om kunderna. De tyska lågprisvaruhusen med egna varumärken är nu på väg att ta över en del av de mejerivaror som tidigare var inhemskt producerade. Så för den konsument som vill gynna svenska bönder gäller det inte bara att titta på var köttet kommer ifrån utan också att välja svensk mjölk i kyldisken.
Mer positiva tongångar kom från chefen för Frödinge mejeri Bo Karlsson. Där har man sedan en tid börjat göra en ny "kladdkaka" som blivit en riktig succé.
Den är en tårta av det slag som det är tänkt ska finnas på konsumenternas bord mer till vardags. Frödinges andra tårtor har varit mer lämpade för festliga tillfällen.
Kakan har nu introducerats i England, där efterfrågan blivit mycket stor och i Finland där den också säljer bra. Man är nu också på väg att vända sig mot Norge med den och med flera andra produkter ur sortimentet.
Med tanke på att det varje dag produceras 72 000 tårtor i Frödinge, varav 42 procent exporteras, så gäller det att hela tiden hitta nya konsumenter.
Som avslutning på kvällen fick ett 20-tal av kretsens medlemmar ta emot utmärkelser för god mjölkhantering.
Kraven för att få utmärkelsen är framställda av Svensk mjölk centralt i landet och innebär att leverantören ska ha lämnat, näst intill felfri mjölk, under de år som utmärkelsen gäller.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om