Utbyteselever redan på 50-talet

När Rosita Svensson från Västervik läste artikeln härom veckan om Norden-samverkan med utbyteselever från våra nordiska vänorter så väcktes en del gamla minnen hos henne. Både hon och hennes man, Magnus, var redan på tidigt 1950-tal utbyteselever och bodde i familj i Tönder.

Elever på väg till Tönder på perrongen i Hultsfred, sommaren 1950. Från vänster: Ingvar Heiding, Svante Berg, Magnus Svensson, Tomas Nilsson, Björn Bylund, Kerstin Karlsson, läraren Bo Hårsta, (delvis skymd), Helju Niinemaa, okänd, Gunnel Jansson.

Elever på väg till Tönder på perrongen i Hultsfred, sommaren 1950. Från vänster: Ingvar Heiding, Svante Berg, Magnus Svensson, Tomas Nilsson, Björn Bylund, Kerstin Karlsson, läraren Bo Hårsta, (delvis skymd), Helju Niinemaa, okänd, Gunnel Jansson.

Foto:

Västervik2012-09-21 00:00

- I VT sa Lennart Fredriksson att elevutbyte har förekommit i cirka 40 år, men man kan faktiskt säga att det har förkommit i hela 60 år, med uppehåll under vissa perioder, säger Rosita Svensson.

Rosita, som hette Lund på den tiden, var elev i läroverket mellan 1950 och 1955. Hon reste själv hösten 1954 till Tönder med en grupp från Västerviks Högre Allmänna Läroverk. De var 15 elever från realskolans fjärde och femte årskurser tillsammans med läraren Allan Mattisson.

- Vi var där i tre-fyra veckor om jag minns rätt, berättar Rosita Svensson.

De gick i olika klasser i Tönder Stadsskole och bodde hos familjer i sta´n. Rosita Svensson har starka och fina minnen från höstveckorna i Danmark för snart 60 år sedan.

-  Skolan kändes ganska annorlunda, alla hade smörgåsar med sig. Flickorna tilläts att sticka under historielektionerna och en lärare tog sig friheten att röka cigarr inne i klassrummet!

Samtidigt som Rosita och hennes vänner var i Danmark var det en grupp ungdomar från Tönder i Västervik. De ungdomarna fick de aldrig möta. Men många andra. En del blev vänner för livet.

- Skolutbytet med Tönder på 50-talet var värdefullt på många sätt och flera vänskapsband som knöts håller ännu, säger Rosita Svensson.

I Tönder gjorde de svenska ungdomarna flera utflykter. De besökte bland annat minnesplatser från kriget, tyska gränsen vid Rudböl, västerhavet mot Römö och den dåvarande danska kungens sommarslott, Gråsten, vid Sönderborg.

Ungdomarna lärde sig lite danska, fick brevvänner och kamrater i familjerna där de bodde. Rosita har fortfarande kontakt med några av dem och med medlemmar av den familj hon bodde hos. Hon fick förnyad kontakt med en av familjens döttrar i början av 1990-talet i samband med en träff i Föreningens Nordens regi.

- Hennes mamma levde fortfarande då, så jag hann skriva några brev till henne också, berättar Rosita Svensson.

Hon tycker det är roligt att se att Norden-samverkan mellan städerna och skolorna lever vidare.

- Men nu har ju dagens elever större möjligheter och andra resvanor. De kommunicerar via internet, skype, mobiltelefoner och "paddor". Det har hänt en del sedan 1950-talet!

Folkets bilder
Har du en gammal bild som du vill visa i VT? Vi vill gärna ha in fler gamla bilder. Ring eller skicka e-post till Bengt Faleij på e-postadress bengt.faleij@vt.se eller telefon 0490-666 08.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!