"Utan musiken skulle jag explodera"

Musikern Ale Möller har hela världen som arena - och inspirationskälla. I mötet med publik och andra musiker frigörs starka känslor. Det är då tokglädjen uppstår.

Tokglädjen handlar om den egna energin och om att omge sig med musiker som har lust att dela med sig av sin musik", säger Ale Möller.Foto: Leif R Jansson/Scanpix

Tokglädjen handlar om den egna energin och om att omge sig med musiker som har lust att dela med sig av sin musik", säger Ale Möller.Foto: Leif R Jansson/Scanpix

Foto: Leif R Jansson / SCANPIX

Västervik2010-03-27 00:00
Trots ett hundratal skivinspelningar, tre grammisar och ständigt turnerade har Ale Möller förblivit relativt okänd i Sverige under sina 25 år som spelmansmusiker. I själva verket har han en hängiven publik, både i Sverige och utomlands - runtom i Europa, Indien, Kina, Japan, USA och Afrika. När han nu senast var på turné i Västafrika med sitt band, upptäckte han att i Senegal spelas bandets videor ständigt på tv.- Det är en märklig upplevelse att bli igenkänd på en gata i Dakar. I stället för Ale Möller kallar de mig där Ali Mullah. Tänk att musik vi gör hemma i Vaxholm sjungs på gatorna därnere!Ale är självlärd. Det var i tioårsåldern som hans svåger visade honom några ackord till Bellmansvisor på gitarr, varpå något oväntat inträffade:- En helt ny värld öppnade sig och grep tag i mig.Sedan dess har musikens värld inte släppt taget - men det är Ale som väljer inriktning. Och eftersom han ständigt är på väg och är omåttligt nyfiken, blir det många inriktningar, internationella influenser och nya klanger som han fascineras av och tar in i sin musik. Att skapa nytt ur olikheters möten har blivit hans signum.- Jag använder den svenska folkmusiken som trampolin för att göra resor in i andra musikkulturer. När jag möter nya och oväntade klanger, kan jag utbrista: Wow, tänk att musiken kan låta så här!Ale är multiinstrumentalist. Av omkring 40 instrument han spelar är många blåsinstrument. Spelandet får därmed en påtaglig fysisk dimension.- Jag är en magmusiker, när jag spelar startar allting i magen. Men instrumenten känns väldigt olika. Med mandolan tittar jag på publiken medan jag spelar, med flöjt eller munspel kan jag knappt titta alls, jag blundar och spelar.Har du något favoritinstrument?
- Det är som att fråga en flerbarnspappa vilket barn han älskar högst.Vid sidan om kärleken till musiken, älskar han att resa och är på turné halva året. Det är då som tokglädjen uppstår.- Tokglädjen handlar om den egna energin och om att omge sig med musiker som har lust att dela med sig av sin musik. Jag älskar musiker som har ett starkt inre tryck, musiker som använder musiken som ventil för att få ut sina känslor. Så är det för mig också. Utan musik skulle jag explodera, säger Ale Möller.
Födelsedagsprofilen
Namn: Ale Möller.Fyller: 55 år den 26 mars 2010.Gör: Världsmusikant och kompositör.Bor: Hus i Vaxholm.Familj: Sambon Lisa Gunnarsson och barnen Anna, Jens och Joel i åldrarna 19, 17 och 7.Aktuell: Nybliven gästprofessor vid Musikhögskolan i Ingesund, Karlstad Universitet. Artist in Residence vid konserthusen i Gävle och Vara. CD-inspelning med jazzgruppen Bohuslän Big Band.Karriär i korthet: Jazztrumpetare under tonåren, lärt sig bouzouki i Grekland under sin tid i Neo Minores orkester. För 25 år sedan återvände han till svenska traditioner och förkovrade sig i spelmansmusik.Så firar jag födelsedagen: "Spelar en konsert i Tidaholm tillsammans med Ale Möller band. Jag misstänker att de gör något bus mot mig framåt midnatt."Om att fylla 55: "Det är perfekt. Fördelen med att vara medelålders är att man är trygg och vågar göra bort sig."
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om