"Utan grisarna skulle vi inte klara att odla ekologiskt"

Just nu stundar en hektisk tid för Annika Malm Nilsson och maken Anders. Förutom att ta hand om flera hundra grisar är det också full fart på trädgårdsodlingen. Potatisen är redan i jorden och så fort faran för frost är över ska de förkultiverade plantorna av bland annat mangold, sallad, spenat, pumpa och dill planteras ut och de sista grönsakerna sås.

Annika får mycket uppvaktning när hon besöker grishagen.

Annika får mycket uppvaktning när hon besöker grishagen.

Foto:

Västervik2011-05-23 00:00

Annika har fått intresset för odling med sig hemifrån.

- Jag är född och uppvuxen på Öland. Vi hade jordbruk och jag minns att båda min mormor och min mamma hade mycket trädgårdsodlingar. Då hade jag däremot inga planer på att ägna mig åt lantbruk eller trädgård. Jag gick konsumentekonomisk linje på gymnasiet och var mest inriktad på att ha något arbete inom restaurangbranschen.

Ett visst blomsterintresse fanns det nog ändå i generna för när Annika bara var arton år öppnade hon och en kompis blomsterhandel i Kalmar.

- Det gick inte så bra, men vi höll på i två år innan vi fick slå igen. Det gav inte så mycket vinst, men det var en nyttig erfarenhet. Efter det började jag på Nordchoklad i Kalmar. Det var vanligt då att tjejer började jobba där och killarna på Volvo. Jag stannade ett år innan jag insåg att det kanske inte var så skoj att stå och packa cocosbollar hela livet.

Annika hade hört talas om en trädgårdsutbildning i Gamleby och sökte sig dit. Det blev tre år som avslutades med odling som specialinriktning. Meningen var att hon sedan skulle tillbaka till Öland, men Anders kom i vägen och hon hamnade i Solliden i Odensvi istället.

- Här hade hans släkt funnits i sex generationer och han hade varit mycket hos farmor och farfar så han var säker på att här ville han bo, så det var bara att flytta med.

Innan Annika började lägga all sin tid på den egna gården arbetade hon en säsong på Blekhem.

- Det var roligt att få sköta en riktig slottsträdgård. Vi odlade nästan allt som användes i köket. Det var leverans varje morgon anpassat till vad som stod på menyn för dagen. Jag tror jag var den sista trädgårdsmästaren de hade på heltid.

Under åren har Annika och Anders funnit sin nisch inom jordbruket; utegrisar och odling av köksväxter och sommarplantor. Gården är kravmärkt, det innebär att ingen konstgödning eller några bekämpningsmedel får användas. Särskilda krav ställs också på djurhållningen.

- Utan grisarna skulle vi inte klara att odla ekologiskt, säger Annika med övertygelse. De gödslar och bökar om jorden åt oss på ett utmärkt sätt. När de kommer till en ny hage börjar de med att äta upp gräset innan de ger sig på rötterna. Det kan bli riktigt stora hålor efter deras framfart. Kommande år har vi bara att jämna till marken och så vara grödor, gödslat är det ju redan.

Förutom att grisarna ska kunna gå lösa och böka så ska de också ha tillgång till vatten för att rulla sig i. För att få se hur en riktig utegris lever sitt liv tar Annika mig med ner till en hage där flera små griskojor är utplacerade. Ingen gris syns till när vi närmar oss, vilket visar sig bero på att de är inomhus och sover middag. I varje hus ligger två eller tre suggor omgivna av smågrisar på alla håll. De uppskattar inte att bli störda i sin middagslur, och vem gör det ?

Annika får slå hårt i väggarna på husen och klappa händer innan de börjar röra på sig och komma ut för fotografering.

- Vi har tänkt att i början på juni ska vi bjuda in allmänheten till ett grissläpp, berättar Annika. Kosläpp är ju populärt, så nu vill vi visa upp hur grisar beter sig när de kommer ut i en ny hage.

Personligt

Namn: Annika Malm Nilsson

Ålder: 41 år

Bor: Solliden i Odensvi

Yrke: Trädgårdsmästare

Familj: maken Anders och döttrarna Martina och Frida

Fritidssysselsättning: Matlagning och fotboll (numera mest som publik)

Favoritmat: Italienskt

Det bästa med att bo i Solliden: Lugnt och skönt och så är det vackert

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om