Uppskattat extrahjälp från Rädda barnen

I dag den 20 november för 19 år sedan antog FNs barnkonvention. Rädda barnens lokalavdelning i Gamleby har under många år uppmärksammat datumet genom olika arrangemang där barns rättigheter lyfts fram.

Foto:

Västervik2008-11-20 00:08
I år är det Rädda barnens globala satsning på att ge barn undervisning som också fått genomslag i lokalavdelningen i Gamleby. Ordförande Kerstin Wester har tagit initiativ till att engagera medlemmarna för att gå ut och erbjuda skolarna hjälp till elever som behöver extra stöd. -  Jag går till skolan några eftermiddagstimmar i veckan och träffar två flickor som behöver lite extra hjälp med språket. Det är jätteroligt att som pensionerad lärare få använda sina kunskaper och att få vara tillsammans med barn. Jag hoppas att vi ska bli många fler som kan erbjuda hjälp. Vem som helst kan göra en insats, man behöver absolut inte ha ett förflutet som lärare. Barnen som Kerstin träffar kommer från Somalia och Irak. De har inte varit så länge i Sverige, men de pratar redan mycket bra svenska. Ingen av dem har fått gå i skolan i hemlandet så de tycker att det är jätteroligt att få lära sig att läsa och skriva. Tillsammans med Kerstin får de möjlighet att få extra hjälp med att förstå svåra ord och uttryck. Najma och Aya har tidigare varit två av de 72 miljoner barn i världen som inte fått gå i skolan. För att ändra på det förhållandet driver Rädda barnen över hela världen en kampanj som ska göra det möjligt för tre miljoner av dessa barn att få skolgång. Under det två senaste åren har man med kampanjen lyckats ge 600 000 barn möjlighet till undervisning. Svenska Rädda barnen arbetar med barn i Sudan, Elfenbenskusten och Afghanistan.
Barnkonventionen
Den antogs den 20 november 1989 efter 10 års diskussioner. Den har i dag ratificerats av 193 stater. Den innehåller fyra grundprinciper: Alla barn ska ha samma värde, både pojkar och flickor. Barnens bästa ska beaktas vid alla beslut. Alla barn ska ha rätt till liv och utveckling, bland annat gratis skola Alla barn har rätt att säga sin mening och få den respekterad.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om