Typiskt svenskt
Svensken är rationell och praktisk. Ordning och reda och kyckling på fredag. Etnologen Karl-Olov Arnstberg tycker att det är lite trist att alla tycker likadant.
Typiskt svenskt. -Att intresset för historia ökat, visar att svenskar är intresserade av vilka vi är och var vi kommer ifrån, säger etnologen Karl-Olov Arnstberg som skrivit boken Typiskt svenskt. Foto: Jessica Gow/Pressens Bild
Foto:
Han är professor i etnologi och har skrivit flera böcker, bland annat Typiskt svenskt (Carlsson bokförlag AB). Och visst finns det särskilda drag som utmärker Sverige.
- Det tysta, ensamma sättet - det kanske kan kallas för "typiskt svenskt". Livet är uppordnat och strategiskt skött. Och vi lever ensamma, i kärnfamiljer.
Att vara svensk är att ha en liten grupp av människor omkring sig. Det är sällan folk kommer oanmälda på besök till exempel. Och vi lever inte tillsammans med flera generationer heller. Mycket av vårt liv försiggår i hemmen, det är där vi är och det är där vi lever. Att träffa vänner och bekanta blir - som så mycket annat i Sverige - ett projekt, en syssla som ska fixas, sorteras och ordnas upp.
- Umgänget är ett projekt. Vi bokar in varandra för middagar. Livet domineras av organisation och allt ska vara rationellt, menar Karl-Olov Arnstberg.
Inget annat land, menar han, har dragit moderniteten så långt och så framgångsrikt som Sverige. Få andra länder kan också visa en så makalös ekonomisk framgång och utveckling av välfärdspolitiken som Sverige.
- I Sverige ska frågor lösas, blicken är riktad mot framtiden. Allt ska moderniseras, framtiden ska bli bättre, det finns ett ingenjörsperspektiv. Och frågor som inte kan lösas, läggs åt sidan.
Men något har ändå hänt med oss, och vår självbild. Allt fungerar inte perfekt. Sjukvården har köer. Dagisplatser saknas. En statsminister och senare en utrikesminister mördas på öppen plats. Politikerföraktet ökar och glappet mellan rika och fattiga bara växer.
- Sverige har drabbats av en baksmälla efter 25 år av osannolik framgång med högkonjunktur, en extrem modernistisk modell där framtidsprojekt dominerat alla tankar. Samtidigt har vi svenskar ansett att vi är bättre än alla andra och står moraliskt över andra.
Enligt Arnstberg finns det problem och frågor i samhället som man helt enkelt blundar för eller inte pratar om. Det ska finnas en samsyn och en enad front, även om det forna folkhemmet för länge sedan är borta.
- Som till exempel i frågan om integration, många vill inte leva det tråkiga svenska livet när de hamnar här. Det svenska sättet att leva är helt enkelt inte attraktivt för alla.
Arnstberg tycker att vi i Sverige är alltför lojala i vår inställning till dem som bestämmer och styr.
- Vi är förbluffande lojala, även om mycket inte fungerar så bra. Svensk sjukvård är inte bäst i världen. Och vi är extremt skattetåliga, vi betalar höga skatter utan att riktigt kunna se vad vi får för pengarna.
Och visst finns Jante, en missunnsam, avundsjuk figur som inte bara kan säga "Vad är du så glad för då?" utan som också reglerar vem som får vara rik och lyckad, och vem som inte får vara det. Somliga personer är vi stolta över och ifrågasätter inte till exempels stora idrottsstjärnor som sällan betalar skatt i Sverige, utan skriver sig i Monaco. Men en festande fackpamp eller politiker som köpt en Toblerone för mycket, upprörs vi mycket mer över.
- Vissa får vara framgångsrika genom att tjäna pengar, som artister som Per Gessle och Abba. Men inte politiker som Göran Persson som bygger en herrgård, det går inte, säger Karl-Olov Arnstberg
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!