Tv-serie om 60-talet

Regissören Mikael Marcimain hyllades för tidskänslan i "Lasermannen". Nu öppnar han, tillsammans med manusförfattaren Peter Birro, en tidslucka till 1960-talet i tv-serien "Upp till kamp".

Mikael Marcimain.Foto: Scanpix

Mikael Marcimain.Foto: Scanpix

Foto:

Västervik2007-08-23 00:25
Spelplatsen är Göteborg. Gamle kungen håller tal, Amazonbilarna osar, vilda strejker hotar på varvet och de unga rebellerna dyrkar USA. "Upp till kamp" får 1960-talet att framstå som en annan planet, inte ett annat decennium.
I fyra långfilmslånga avsnitt borrar sig serien ner i tioårsperioden mellan 60- och 70-talens mitt. Svartvitt blandas med färg, drama med dokumentärbilder när de unga skådisarna Sverrir Gudnason, Fanny Risberg, Simon J Berger och Ruth Vega Fernandez spelar fyra vänner i ett Sverige i förändring.
- Man kan säga att vi spelar våra föräldrar, säger Simon J Berger, som nyligen gått ut Teaterhögskolan i Malmö och som nu gör sin första tv-roll som överklasskillen Erik.

Och faktum är att varken regissören eller skådespelarna är gamla nog att minnas den epok som gestaltas när "Upp till kamp" tar sin början.
- Peter Birro är 41, så han minns den knappt heller. Men han har gjort en jätteresearch och snackat med hur många som helst som var med, säger Mikael Marcimain.
- Själv har jag också träffat folk som minns Cue Club (Göteborgsklubben där serien tar sin början), jag har läst böcker och grävt ner mig i SVT:s arkiv. Dessutom är det många i filmteamet som var med på Cue Club och i en del av demonstrationerna. Men "Upp till kamp" är ingen dokumentär. Vad vi säger är bara "så här kanske det var".
"Upp till kamp" har premiär i SVT den 3 september.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om