TV-profil lämnar Gamleby

Göran Gustafsson har varit med om att göra Gamleby till en av landets mest kända orter - inom TV-branschen.

Efter 14 års veckopendlande till Gamleby flyttar Göran Gustafsson, lärare på Gamleby TV-utbildning hem till Stockholm för gott. Foto: Hans Brandin

Efter 14 års veckopendlande till Gamleby flyttar Göran Gustafsson, lärare på Gamleby TV-utbildning hem till Stockholm för gott. Foto: Hans Brandin

Foto: Hans Brandin

Västervik2012-06-22 00:00

För 14 år sedan började han som lärare på Gamleby TV, då en del av AMU, numera en utbildning inom Yrkeshögskolan, som Gamleby folkhögskola är huvudman för.

Varje år kommer i genomsnitt 30 unga människor till Gamleby för att utbilda sig inom TV. Efter skolan är det 95 procent som arbetar inom branschen, det är snudd på världsrekord.

14 år gånger 30 elever och så 95 procent av dem blir 300. Så många har utbildats i Gamleby under Göran Gustafssons tid där och jobbar numera inom TV-branschen som producenter, fotografer, tekniska ingenjörer, programledare, redigerare... Inte konstig att Gamleby är en av Sveriges mest kända orter.

- Jag fick min skolning inom SVT och den anda av folkbildning som fanns där, säger Göran Gustafsson. Det har passat väldigt bra in i folkhögskolans filosofi.

- Tiden i Gamleby har varit oerhört stimulerande. Tänk att ständigt umgås med unga, nyfikna och mycket motiverade människor och få ta del av deras syn på tillvaron och sättet de vill skildra den på. Man kan inte ha det bättre än så.

- Kvittot på att utbildningen ligger rätt ser jag i den goda relationen till branschen som ständigt trycker på och vill ha praktikanter från oss. Just den sju månader långa praktikperioden är en av nyckeln till framgångarna. Det öppnar dörrar.

En annan viktig del är att eleverna får arbeta med den utrustning som de kommer att möta ute i verkligheten. Spetstekniken finns på skolan och det är en förutsättning för framgångsrik utbildning. Gästföreläsare från branschen har också stor del i helheten.

- Att utbildningen ligger just i Gamleby ser jag som en mycket stor fördel. Här kan eleverna koncentrera sig på sitt arbete och det gör de. Alla talar också mycket gott om sin tid i Gamleby.

- Jag kan bara se en ljus framtid för Gamleby TV-utbildning. Det är med ett stort mått av saknad jag lämnar duktiga kollegor, elever och Gamleby. Men nu ska jag satsa mina krafter på helt andra saker och helhjärtat ställa upp för familjen, säger Göran Gustafsson.

Personligt

Namn: Göran Gustafsson

Ålder: 63

Familj: Hustru och tre barn och fyra barnbarn

Bor: Johanneshov

Bakgrund: Född i Malmberget med större delen av dialekten kvar, 20 år inom SVT och tio år som freelance inom tv, bland annat inblandad i projekt med Jakob Dahlin och Annika Hagström. Har gjort en dokumentär om Börje Salming och mycket mera.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om