Tullens jättekap i Verkebäcksviken
Det är snart 80 år sedan tullen i Västervik gjorde ett jättebeslag av 96-procentig estnisk sprit på Storön i Verkebäcksviken. Det var en ung John Andersson från Nävelsö, som satte tullen på spåren.
Det var många nyfikna som mötte tullarnas båt, nedlastad med smuggerlsprit, när hon lade till vid Skeppsbrons kaj i augusti 1930. Arkivbild: Kulbackens museum
Foto: Tillfälliga fotografer
hultslandet. Det var många nyfikna som mötte tullarnas båt när hon fullastad tuffade in till kajen vid Skeppsbron. Vi kan livligt föreställa oss herrarnas kommentarer. Tullens tjänstemän var väl inte de mest populära bland stans män de där augustidagarna för 80 år sedan. Däremot kan vi ana att en och annan dam tackade sin skapare att deras gubbar inte kunde supa under några höstveckor.I en kungörelse i Västerviks-Tidningen efterlystes ägaren till partiet och uppmanades att ge sig till känna för att bevaka sin äganderätt för annars skulle partiet förklaras förverkat. Ingen hörde av sig...Men den skyldige hamnade så småningom inför tinget i alla fall, berättar Ahlstedt i Stapelstad. Vi är inte absolut övertygade om att författaren ger oss en helt korrekt bild av efterspelet. Bokens undertitel lyder nämligen: "självsvåldiga vandringar i tid och rum och en personlig bok om Västervik". Det ger ju författaren en viss frihet. Vi har nämligen inte hittat några rättegångsreferatet i VT vare sig 1930 eller 1931. Men det behöver inte betyda att historien är fel. VT:s arkiv har sina brister. Artiklar har klippts ur, sidor rivits bort och hela tidningar har försvunnit ur de gamla gulnade läggen har vi fått erfara. Och så finns ju den smått osannolika möjligheten att rättegången undgått våra argusögon... Rättegången hade sina poänger, som vi ogärna vill undanhålla läsekretsen. När rättens ordförande läste upp allt som beslagtagits så satt den anklagade i sin bänk och prickade noggrant av i sina anteckningar. När åklagarens framställan var klar frågade ordförande "smugglarkungen" om det inte stämde:- Nä, det fattas en låda fin fransk konjak, konstaterade storsmugglaren!Rättens ordförande vände sig då mot tulltjänstemännen och undrade hur det låg till med den saken. De hade inte helt lätt att ge ett klart och tydligt svar på frågan kan vi läsa i Stapelstad. De stammade, hummade, muttrade och föreföll allmänt besvärade innan de klämde fram sitt svar, som fick åhörarna att dra på smilbanden:-Jo, den där lådan råkade ställas på kappen, och det var hårt väder, så den gick i sjön, ja det gjorde den...Efter en stunds tystnad, sa rättens ordförande:- Det är ju märkligt att just en låda med den finaste konjaken råkade ställas på en så utsatt plats.Åhörarna log. Rättegången gick vidare...Källor:
VT 1930, Stapelstad av Ivar Ahlstedt och Lennart Glemme 1961.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!