Thorvald Karlsson har avlidit

Västerviks första speedwayförare av klass, Thorvald Karlsson, är död. Han blev 77 år. -  Han har betytt mycket för speedwayintresset i Västervik, säger VT:s tidigare sportchef Håkan Larsson i en kommentar.

Arkivfoto: Anders Steiner

Arkivfoto: Anders Steiner

Foto: Anders Steiner

Västervik2012-03-27 00:00

Thorvald Karlsson körde för Dackarna i Målilla under större delen av sin karriär. Det var under Dackarnas storhetstid på 1950- och 60-talet, som Thorvald Karlsson firade sina triumfer på speedwaybanorna runt om i landet. Höjdpunkterna blev flera SM-guld med Målilla och några landskamper för Sverige.

1966, när Västervik fick ett eget lag i speedway, Skepparna, så kom Thorvald Karlsson hem och körde i det första laget innan han slutade som aktiv förare. Men hans intresse för speedway var inte slut. Han har lagt ner åtskillig tid och kraft som funktionär på Ljungheden. Under många år var han bland annat starter.

Thorvald Karlsson föddes i Östra Ed. Men kom som mycket liten pojke till Västervik. Hans motorintresse föddes tidigt. Det vittnar också hans yrkesval om, redan som 13-åring, efter skolan, började han som bilmekanikerlärling hos Engströms i Västervik. Han gick i pension vid 63 års ålder som verkmästare. Även den övriga fritiden handlade mycket om teknik. Det var ofta som han gick ner i källaren och mekade med någon motor eller tillverkade någon teknisk grej.

Thorvald Karlsson sörjs närmast av hustrun Liselott och tre döttrar med familjer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om