Tempelriddarorden 80 år i Västervik
Mästaren. En av dem som tog initiativet till en tempelriddarorden i Västervik var bokhandlare Kurt Karlsson som blev templets förste mästare.
Foto:
Naturligtvis uppmärksammas jubileet i dessa dagar med olika högtidligheter.
Två år tidigare, 1925, hade några män med sunda ideal och ren livsstil bildat en så kallad utpost i Västervik. Det var Kurt Karlsson, Valfrid Berggren, Henning Andersson och Claes Hellström.
- De första åren bedrevs verksamheten i hemmen och alternerade mellan bröderna, berättar Per-Olof Ilhammar.
Men snart byggdes ett eget tempel och givmildheten hos flera var mycket stor.
- Kurt Karlsson donerade 10 000 kronor och Henning Andersson 20 000. Dessa summor motsvarar i dagens penningvärde ungefär 250 000 respektive 500 000 kronor, säger Per-Olof Ilhammar.
Tempelriddarorden är en orden med kristen-etiskt program och grundades redan 1845 i USA av den så kallade Washingtonrörelsen, som arbetade för att stävja alkoholmissbruk.
Orden kom till Sverige i slutet av 1800-talet och fick sitt första säte i Gränna. Så småningom flyttade hela ordensledningen till Sverige och tempelriddarordnar finns i alla de nordiska länderna.
Ett krav är absolut nykterhet hos bröderna i orden.
- Det är ett stort krav och det har med åren blivit allt svårare med rekryteringen. Det är ett problem som man helt inte kan bortse ifrån, säger Sölve Eriksson som bland annat varit körens ledare i 44 år.
- På flera platser och i många länder anses exempelvis vin vara en naturlig måltidsdryck. En modernisering har diskuterats men det är en känslig fråga.
Kören har varit en viktig del i verksamheten och gemenskapen. Christian Pettersson, Per Albertsson och som sagt Sölve Eriksson har varit dirigenter genom åren och man har haft tillgång till krafter som Rune Elmehed och Lars Lindström som arrangörer och tonsättare.
Kören i RT S:ta Gertrud i Västervik blev känd och fick åka på turné och även göra inspelningar på skiva.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!