Te håller dig frisk i höstmörkret
Höst, mörker och kyla - vad passar bättre än att ladda batterierna genom att kura skymning med en kopp te? Det är inte bara mysigt utan också nyttigt för en hösttrött kropp.
För de japanska munkarna är det inte tedrickandet i sig som anses hälsosamt utan själva ceremonin, att bereda teet och sitta ner i lugn och ro och njuta av det.
Foto:
Olika tesorter
Alla tesorter kommer från samma växt, Camelia Senensis, men behandlas olika efter skörden.Svart te: Bladen får oxidera efter plockningen innan de torkas - så kallad fermentering, och blir då svarta i stället för gröna. Svart te är det i särklass vanligaste i västvärlden. Det svarta teet har högst koffeininnehåll, vilket ändå bara är hälften så mycket som i kaffe.Grönt te: Tebladen upphettas efter skörden för att förhindra fermentering. Innehåller precis som svart te stora mängder antioxidanter, som skyddar mot fria radikaler.Vitt te: Görs av unga blad och knoppar som inte värms upp efter skörden utan torkas direkt. Blad och knoppar avskärmas från solljus, så att klorofyll inte kan bildas i dem - därav den vita färgen. Vitt te är det minst preparerade av tesorterna, och också det mest exklusiva. Det finns studier som visar att vitt te innehåller en högre grad av antioxidanter än grönt te. Rött te: Kallas Rooibos och består av växtdelar från en sydafrikansk buske, som genomgår en jäsningsprocess för att få sin röda färg. Det är alltså inte ett te i traditionell mening, eftersom det inte kommer från tebusken. Rooibos används i Sydafrika som medicinaldryck.Örtteer: Innehåller örter och växter som sägs ha olika läkande eller välgörande effekter. Inte te i traditionell mening.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!