Svensson ledde musikkåren

Många brukssamhällen har haft en musikkår, så även i Blankaholm. Den var som mest aktiv under 1950-talet då jag växte upp i samhället. Energisk ledare för musikkåren var Sören Svensson, som arbetade i brädgården.

Invigning. Fotbollsplanen i Hjorted invigdes i början av 1950-talet. Far vid bastrumman.

Invigning. Fotbollsplanen i Hjorted invigdes i början av 1950-talet. Far vid bastrumman.

Foto: Privat

Västervik2014-11-12 20:22

Musikkåren

Sören hade även andra strängar på sin lyra, han var under flera år ansvarig för biblioteksverksamheten.

Musikkåren gjorde framför allt sina framträdanden vid valborg och 1 maj. Det är från dessa tillfällen som mina minnen härstammar. Då jag var barn förlades valborgsmässofirandet till det så kallade majberget, som kanske fått sitt namn på grund av firandet.

På den tiden tog man sig upp till berget via en landgång som vindlade sig upp efter ena bergssidan. För äldre människor kan det inte ha varit lätt att ta sig upp. Men väl uppe på berget hade man en hänförande utsikt över Blankviken samt öar och holmar som Lillön, Ljusholmen, Enabben och Tvetön och längre ut kunde man skymta Gåsfjärden.

Det var musikkåren som inledde firandet med sprittande marscher och vårmelodier. Vi barn lyssnade kanske inte så noga på musiken för vi såg fram emot det fyrverkeri som skulle tändas, då skymningen föll.

För musikkåren var det inte mycket vila för dagen därpå, 1 maj, var man igång redan i ottan. Man promenerade runt i samhället och spelade på olika strategiska platser. Bland annat utanför pensionärshemmet, där åldringar yrvaket kikade ut genom fönstren. Därifrån gick man vidare mot samhället och efter att ha spelat en stund utanför Konsum gjorde man en paus och pappa som spelade bastrumman bjöd in några av musikerna på kontoret, där de både fick värma sig och fick något stärkande innanför västen.

Efter det fick man förnyad styrka och fortsatte att spela för gammal och ung ett tag till. På eftermiddagen fick man så gå i spetsen för det demonstrationståg som utgick från Solstadström och promenerade till Folkets Hus i Blankaholm, där 1-maj talet hölls.

Musikkåren spelade också vid olika konserter och vid julfester. Jag minns också att då fotbollsplanen i Hjorted invigdes i början av 1950-talet så var det musikkåren som musicerade och gick i spetsen då de bägge fotbollslagen Kalmar och Jönköping, som bägge spelade i allsvenskan tror jag, invigde planen. Jag kan inte ha varit mer än sju eller åtta år och cyklade hela vägen från Glasbacken till Hjorted med mor och några grannar.

Musikkåren fick med tiden allt svårare att hålla samman, då dess medlemmar flyttade till andra orter. Till slut var nerläggningen ofrånkomlig. Men under några år hade den spridit glädje och feststämning till invånarna.

Kåren. Musikkåren musicerar på 1 maj. Längst till vänster Sören Svensson och längst till höger Paul Holmberg. Min far skymtar fram i bakgrunden med stora bastrumman
Kåren. Musikkåren musicerar på 1 maj. Längst till vänster Sören Svensson och längst till höger Paul Holmberg. Min far skymtar fram i bakgrunden med stora bastrumman
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om