Surfa i sommarstugan

Sommar och sol betyder inte att du måste koppla bort dig från internet. Tack vare mobilt bredband kan du surfa i sommarstugan eller båten. Det finns dessutom gott om IT-prylar som passar perfekt för semesterfiraren.

Mobilt bredband från 3.

Mobilt bredband från 3.

Foto:

Västervik2008-06-27 16:44

Går det att koppla av utan att koppla ned? Ja, trots att många stressexperter tycker att vi ska lämna datorn hemma när vi åker på semester gör allt fler precis tvärtom. Försäljningen av bärbara datorer skjuter i höjden, och lagom till sommaren utbröt ett priskrig på mobilt bredband som gör det möjligt att surfa gratis resten av året.
För den som skulle ha missat den massiva marknadsföringen är mobilt bredband en teknik som gör det möjligt att surfa via mobiltelefonnätet. Du kopplar en liten dosa till datorn och kommer sedan åt internet i nästan hela Sverige.


Hastigheten varierar. På de flesta platser får du nöja dig med 0,3 megabit per sekund. Det räcker gott för vanlig surf, men är för långsamt om du vill titta på tv via datorn.

I lite större städer och i populära turistområden kan du däremot komma upp i hastigheter på upp till 6 megabit per sekund. Det här är lika snabbt som många surfar hemma, och det räcker för all normal användning.


Den som vill surfa mobilt till en fast kostnad får betala cirka 200 kronor per månad, men det finns även billigare alternativ för småsurfare. Använder du exempelvis ett kontantkort för mobilt bredband kommer du undan utan någon månadsavgift och betalar bara när du surfar.
Det är dock viktigt att komma ihåg att mobilt bredband bara är billigt i Sverige. Åker du utomlands kan några dagars surfande kosta tiotusentals kronor, och alla operatörer avråder sina kunder från att använda mobilt bredband utomlands.
Martin Appel/TT Spektra
martin.appel@ttspektra

Sju smarta IT-prylar för semester

(Se bilderna för att se hur prylarna ser ut)


Låt fler stugsurfa!
Som regel fungerar mobilt bredband bara på en dator åt gången. Det går dock att komma undan det problemet genom att köpa en så kallade 3g-router, till exempel D-Link DIR-451. Den ser ut precis som den trådlösa router många har hemma. Skillnaden är att du inte kopplar den till bredbandsmodemet utan stoppar in det sim-kort du får från din operatör. På så sätt kan du "fylla hela stugan" med trådlöst internet. Alla datorer som har ett trådlöst nätverkskort kan surfa via den här routern.
Prisintervall: 1 535-2 200 kr
Läs mer: www.dlink.se

Datorn blir en tv
Om du inte har någon tv i sommarstugan kan du använda din dator. Genom att koppla in en digital-tv-mottagare kan du titta på tv via det normala marknätet. Du behöver med andra ord inte internet, utan din dator fungerar som en vanlig tv.
Digital-tv-mottagaren är en liten dosa som kopplas till datorns usb-kontakt. Det finns digital-mottagare från många tillverkare, till exempel PCTV DVB-T Flash Stick 280E från Pinnacle Systems.
Prisintervall: 545-1 045 kr
Läs mer: www.pinnaclesys.com

Plåta i vattnet
Digitalkameror är numera en självklarhet på semestern, men många kameror är ömtåliga. Sand, vatten eller ett oförsiktigt barn kan göra att den slutar fungera helt.
Det finns dock allväderskameror, alltså sådana som är skyddade mot stänk och stötar. Pentax Optio W60 är en kamera med ett så bra skydd att du till och med kan ta med dig den i vattnet!
Prisintervall: 2 548-3 222 kr
Läs mer: www.pentax.se

Digitalbilder på papper
För att förvandla dina digitalfoton till pappersbilder går det att använda valfri färgskrivare. Problemet är att många av dem är lite klumpiga. Det har därför kommit speciella fotoskrivare som bara skriver ut på papper i vykortstorlek. För att fungera överallt går de att köra på batteri och du behöver faktiskt inte ens en dator. Som regel går det att koppla kameran direkt till skrivare.
Alla skrivartillverkare har fotoskrivare i sitt sortiment, Canon Selphy 770 är ett exempel.
Prisintervall: 1 298-1 752 kr
Läs mer: www.canon.se
 

Billig lättviktare ...
Lagom till semestern har en ny sorts bärbar dator sett dagens ljus. Den kallas för "ultraportabel", och är både lätt och billig
Asus Eee är den första produkten i det här segmentet. Den väger under ett kilo och fungerar utmärkt för att surfa, skicka e-post och ordbehandla. Du får dock vara beredd på att den inte klarar av mer krävande uppgifter som spel och videoredigering. Asus Eee kör dessutom Linux i stället för Windows. Det betyder att du inte kan använda samma program som du är van vid.
Prisintervall: 2 699-3 566 kr
Läs mer: www.asus.se

... eller tunt kraftpaket
Du som tycker att Asus Eee är för kraftlös kan satsa på en "riktig bärbar". Även dessa är numera förvånansvärt smidiga. Datortillverkaren Apple var tidigt ute med en riktigt lättviktigare. Den heter Macbook Air och är bara en halv centimeter tjock. Även pc-tillverkare som IBM, LG och Intel har lättviktare för resan.
Till skillnad från Asus Eee handlar det om vanliga bärbara datorer som bara är lättare och tunnare än vanligt. De är dock många gånger dyrare än Eee.
Prisintervall: 15 995-21 127 kr
Läs mer: www.apple.se

Här surfar du mobiltDet finns sex olika operatörer som erbjuder mobilt bredband:
+ 3 (www.tre.se) är den operatör som har vunnit alla tester av mobilt bredband. Månadskostnad: 199 kr. Halva priset de första sex månaderna (18 månaders bindning)
+ Glocalnet (www.glocalnet.se) använder Telenors nätverk, men håller ett något lägre pris. Månadskostnad 189 kr. Fri surf resten av 2008 (18 månaders bindningstid).
+ Ice (www.ice.net) använder en helt annan teknik än konkurrenterna. Det betyder bättre täckning i glesbyggd, men lägre maxhastighet i storstäderna. Månadskostnad 199 kr.
+ Tele2 (www.tele2.se) delar nätverk med Telia, men har lägre priser. Månadskostnad 189 kr. Fri surf resten av 2008 (18 månaders bindningstid).
+ Telenor (www.telenor.se) delar nätverk med 3 på landsbygden men har egna nät i storstäderna. Månadskostnad 199 kr. Fri surf resten av 2008 (18 månaders bindningstid).
+ Telia (www.telia.se) använder samma 3g-nätverk som Tele2, men har även egna surfzoner på bland annat flygplatser och järnvägsstationer. Månadskostnad 199 kr. Fri surf resten av 2008 (18 månaders bindningstid).
Läs mer: Prisjämförelsetjänsten Compricer (bredband.compricer.se/mobilt) har en bra sammanställning av priser och täckning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om