Sture Larssons jordafärd

Margareta Zeijlon hade lite funderingar kring en begravningsbild som vi publicerade den 13 april. Den har gett oss och läsekretsen en del huvudbry. Men nu tror vi att vi har hittat svaret med hjälp av Rolf Nilsson i Västervik.

Musikkår och röda fanor ledsagade Sture Larsson till den sista vilan.

Musikkår och röda fanor ledsagade Sture Larsson till den sista vilan.

Foto:

Västervik2013-04-25 16:15

Gammal bild

Frågan var vilken begravning bilden visade. I dag är vi fullständigt övertygade om att vår första teori är riktig. Bilden visar begravningsföljet efter den stora minexplosionen vid södra Glasbruket i maj 1918, där tio människor förlorade livet, sex av dem var från Västervik. Tre av dem, Karl-Erik Berg, Anton Karlsson och Karl Valdemar Thorell, begravdes på Västerviks nya kyrkogård den 13 maj, bara nån vecka efter katastrofen. Det var deras begravningsfölje som vi visade i tidningen.

På dagens två bilder ser vi ett annat begravningsfölje. Bilderna är tagen 13 år senare, fotograferade från samma plats som bilden från 1918 på Karstorpsvägen. Folket som kantar vägen står i hörnet av Fredsgatan och Karstorpsvägen. På den tiden och långt fram i vår tid gick det en järnvägsövergång, ungefär där långvården ligger i dag. Det tror vi kan ha gjort oss och några andra lite förvirrade...

Bilderna föreställer Sture Larssons begravningståg, som redan fanns med i diskussionerna kring den förra bilden den 13 april. Han var ett olyckligt offer för militärens kulor mot en demonstration i Lunde 1931. I historien känner vi händelsen som skotten i Ådalen, som både har blivit föremål för författare och filmregissörers intresse.

Skotten i Ådalen väckte starka känslor bland Västerviks arbetarbefolkning, som gick ut i stora massor och demonstrerade. Många följde också Sture Larsson till den sista vilan. Han var sjöman och en nyfiken åskådare till demonstrationen när han träffades av en rikoschett, som släckte hans liv.

På bilden kan vi se röda fanor och standar i tåget. Under hans begravning fick för första gången de röda fanorna göra intåg i kyrkan och på kyrkogården.

Folkets bilder

Ring eller skicka e-post till Bengt Faleij. Ni når honom på telefon 0490 66608 eller e-post: bengt.faleij@vt.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!