Födelsedag
Simon Jansson föddes i Väckelsång i Kronobergs län. Familjen sysslade med lantbruk. Han tog organistexamen vid 17 års ålder. Musiken har följt honom genom livet. Han har haft flera kantorstjänster, kombinerade med lärartjänster, och varit körmedlem i 80 år!
– Men det har varit mest vid sidan om mitt andra arbete som rektor och folkskollärare, säger Simon Jansson.
Efter självstudier sökte sig Simon Jansson in på lärarseminariet. Det blev fyra års studier i Linköping. Den första tjänsten som kantor/folkskollärare hade han utanför Växjö. Han tjänstgjorde i Östergötland och i Blackstad innan han 1962 blev rektor i Västervik.
– På den tiden var jag rektor för alla skolor i Västervik. Senare blev det de södra delarna och framförallt Ludvigsborgsskolan.
Simon Jansson är en man med många intressen. Han är road av fotografering; han har sysslat med biodling, studerat astronomi, arbetat hårt för att rädda sjön Yxern och mycket annat. Han har suttit i kommunfullmäktige och i skolstyrelsen för centern. Han har också varit kyrkopolitiker och engagerad i en rad föreningar. I dag sitter han ofta vid sin dator.
Under sin tid som rektor på Ludvigsborggskolan var han en stark motståndare till elevernas krav på att få rökruta på skolan. Det var under sent 1960-tal och i början av 1970-talet som sådana krav restes.
– Jag hade nog aldrig nått så här hög ålder om jag inte slutat att röka i tid, säger han.
Rökdebatten ledde till att man införde kvarsittning för de förtappade som avslöjades med rökning på skolan.
– Jag har alltid tyckt att det var meningslöst med regler om brott mot dem inte lett till påföljder, säger han.
Kvarsittningen skapade bekymmer för elever som inte bodde i staden. Det löstes med taxiresor. Västerviks-Tidningen uppmärksammade detta problem, fotograferade rökande elever i taxin på väg hem från kvarsittningen och gjorde sig lustig över skolans sätt att hantera frågan. Rektor Jansson tyckte det inte var så roligt...
Högtidsdagen kommer han att fira på annan ort.