Gunnar Linderoth har samlat Västerviksmotiv under många år. Hans samling är imponerande. Det har tidningens läsekrets haft nöje att se vid många tillfällen. I dag har han låtit sig inspireras av en tidigare bild för någon månad sedan. Det var en teckning med samma motiv som på den äldre bilden, fast "Trekanten" förevigad i vinterskrud. Den var tecknad av möbelarkitekten och teckningsläraren vid KTH i Stockholm, Hjalmar Renström. Han var gift med en Västerviksflicka, Ruth Vidinghoff, och var mycket förtjust i staden.
Gunnar Linderoths bilder visar hur det såg ut vid Norrtull, i hörnet av Sankta Gertruds väg och Västra Kyrkogatan, under början och mitten av 1900-talet. Parken, med sin grönska, var en liten ljuvlig oas mitt i staden. I skuggan av Sankta Gertruds kyrka kunde man sitta ner på en bänk för en stunds återhämtning. När bilden togs var inte trafiken något större bekymmer, möjligen kunde ungdomarna på cyklarna, som syns till vänster, bryta tystnaden och ron för en stund.
Vad som döljer sig bakom planken på den äldre bilden vet vi inte med säkerhet. Bostäder, våga vi satsa en slant på. Men våra skarpa ögon kan i alla fall med viss möda läsa budskapet på den stora skylten, som hänger på planket.
Läs och begrunda:
UT I
RUSDRYCK
falskhet bor
OKLOK
DEN. PÅ
RUSDRYCK
TROR
Budskapet har vi inga synpunkter på... Men det ger oss också en viss aning om när bilden kan ha tagits. Det är nog ingen djärv gissning att anta att det är kring förbudsomröstningen 1922.
Folkomröstningen om rusdrycksförbud i Sverige genomfördes den 27 augusti detta år. Valet blev en rysare. Valdeltagandet var lågt, lägre än vad många hade hoppats på. 48,8 procent röstade för och 50,8 procent mot "införande av fullständigt rusdrycksförbud".[