Jubilar
Tommy Rosenlinds mamma var Västerviksflicka. Hennes pappa drev Renetts läskedryckesfabrik och tvålfabriken Fabriks AB Econom på Smedjegatan på Malmen. Tommy Rosenlinds resa till kvarteret Motorn vid Kattkullebergets fot har varit lång. När föräldrarna skiljdes i slutet av 1940-talet blev Tommy och hans bror bortadopterade. Brodern hamnade i sydöstra Småland. Tommy blev kvar i Stockholm.
– Jag hamnade hos en telearbetare och hans familj, berättar Tommy Rosenlind.
Det fick också konsekvenser för hans första yrkesval. Tommy utbildade sig till teletekniker och fick anställning hos FRA (Försvarets radioanstalt). Ni vet den där myndigheten som verkligen lyssnar på oss medborgare...
När Wennerströmaffären briserade 1963 var det många som svettades lite extra på FRA, låter Tommy Rosenlind oss förstå. Det är också nästan allt han kan berätta om den tiden. Allt var hemligt och tystnadsplikten är livslång. Men det förefaller ha varit en ganska behaglig tillvaro. Tommy slet inte ihjäl sig. Sekretessen gjorde det möjligt att mörka dagar av fullständig passivitet... Ett samtal kunde låta ungefär så här:
Vad har du gjort i dag?
– Det kan jag tyvärr inte berätta.
Har du överhuvudtaget gjort något i dag?
– Det kan jag tyvärr inte kommentera.
På Tommy Rosenlinds tid producerades mängder av dokument som skickades vidare till olika myndigheter. I dag är säkert FRA:s tekniska system betydligt mer avancerade. Det oroar Tommy Rosenlind en smula. Övervakningssamhället skrämmer.
– Det är i alla fall ett hälsotecken att verksamheten avslöjas. På FRA levde de i sin egen bubbla.
Men Tommy Rosenlind blev inte så gammal på FRA. Efter tio år som teletekniker omskolade han sig till hyresjurist. Det började med han engagerat sig i hyresgäströrelsen när han flyttat ut till Haninge. Det var i slutet av 1960-talet när vänstervågen svepte över världen. Det ledde till jobb som ombudsman och studier i juridik, från 1975 och fram till pensionen jobbade Tommy med juridiska tvister för hyresgästföreningens räkning.
Det var på hyresgästföreningen som vägen till Västervik öppnade sig.
– En kollega hade en fastighet i Verkebäck där jag brukade tillbringa somrarna, berättar Tommy Rosenlind.
Och från Verkebäck till Västervik är vägen inte lång. Det blev många besök inne i staden. Beslutet att flytta sina bopålar till Västervik växte fram under åren. I Västervik har Tommy byggt upp ett nytt nätverk. Han har inga planer på att flytta tillbaka till Stockholm.
Han har engagerat sig i föreningslivet och fått nya vänner. Almanackan har aldrig varit så full som nu.
– Det är nog en erfarenhet som många pensionärer delar med mig, säger han.
När han fyller 70 kommer han dock att återvända till huvudstaden för några dagar. Högtidsdagen ska firas med barn och barnbarn några dagar tidigare. Den 28 sitter han i styrelsemöte med SPF i Västervik. Årsmötet i februari ska förberedas.