Richards mission: Att hjälpa barn som mobbas och kränks i skolan

Richard Mårtenssons hjärtefråga är barn och ungdomar som far illa, och han anser att föräldrar har ett stort ansvar när barn mobbar andra barn: "Om man pratar skit om andra, då kommer barnen göra likadant."

"Det finns så mycket spännande och nyttigt med att förstå olika perspektiv men man måste inte hålla med om andras åsikter", säger Richard.

"Det finns så mycket spännande och nyttigt med att förstå olika perspektiv men man måste inte hålla med om andras åsikter", säger Richard.

Foto: Sanna Hogman Fernandi

Västervik2024-06-02 05:00

Richard Mårtensson har alltid haft ett starkt engagemang för barn och ungdomars rättigheter. Han har länge funderat över hur vi kan överföra all den kunskap vi har i arbetslivet, för att bland annat främja en icke kränkande miljö, till skolans värld. Men frågan är komplex. 

– Vi ser att många barn mår dåligt i Sverige. Det svåra är hur man på ett tryggt och rättssäkert sätt ska lyckas möta barnen i skolan och ge dem en rättssäker och trygg prövning, säger Richard.

Kanske är det den lyckliga uppväxten i Vimmerby, där föräldrarna var socialt engagerade som stödfamilj och hade övervakningsuppdrag för Kriminalvården, som har gett Richard en del av den drivkraft som idag lett honom dit han är. 

– Jag hade en otroligt bra uppväxt i en stor familj med fyra syskon. Alla har läst vidare. Kunskap är viktigt, säger han. 

Richard pratar om vikten att som förälder tidigt förankra barnen i en förståelse om att vi alla är olika och att det är spännande. 

– Det gäller att människor får öppna upp sig, att man som förälder tar ett stort ansvar och visar att de själva är inkluderande. Är man som vuxen exkluderande eller pratar skit om andra, då kommer barnen göra likadant. De gör inte som föräldrarna säger utan som de gör, och då cementerar man dåliga beteenden, vilket är en stor riskfaktor för utanförskap.

Det märks att Richard brinner för dessa frågor och en av hans drivkrafter är inkludering, nyfikenheten på människor och ny kunskap. Han förklarar att ju mer slutet och exkluderade ett samhälle är, ju farligare blir det.

undefined
"Är man som vuxen exkluderande eller pratar skit om andra, då kommer barnen göra likadant", säger Richard.

Det var 2017, när Richard bodde i Falun, som han och två vänner startade företaget Human & heart. Idag är de 30 anställda och finns i hela Sverige. Företagets ambition är att vara Sveriges mest rättssäkra utredningsföretag och de erbjuder bland annat rättssäkra tjänster i arbetslivet och i skolan. 

– Human & heart har gjort över 1000 utredningar. Det är så viktigt att det blir rätt, att få sin rätt prövad på ett rättssäkert sätt och jag såg tidigare brister på hur man hanterar dessa frågor i arbetslivet.

Richard jobbar med utvecklingsfrågor, metoder, arbetssätt och nya affärsområden inom företaget. Insatserna de gör kan röra sig om en rättssäker hantering av kränkande särbehandling, trakasserier eller korruption. 

Parallellt med arbetet studerar Richard till jurist.

undefined
"Human & heart" är givetvis ett privat vinstdrivande företag men i första hand ett företag som missionerar. Vi vill ha ett mer medmänskligt och rättssäkert arbetsliv. Nu är vi inne på att bidra till en mer medveten och rättssäker värld", säger Richard.

Efter gymnasiet ville han ifrån Vimmerby. Han hamnade i Malmö och började studera till personalvetare men fortsatte studierna i Linköping där många av hans vänner fanns. 

– Efter det kom jag till Västervik där jag började att jobba inom kriminalvården som en av cheferna på anstalten och stannade ett par år. Sedan blev jag personalchef på Ikea. 

Förstår jag dig rätt om din hjärtefråga inom företaget är just barnens rätt till en kränkningsfri miljö inom skolan?

– Ja. Det vi ser är att skolan har stora problem och inte vet hur de ska hantera problemen när de uppstår. När ett barn eller ungdom upplever sig utsatt så kan det bli ett trauma som får följa med hela livet. De löper större risk att hamna i självskadebeteende eller ta sina liv senare i livet, säger han.

Deras uppdrag är inte enkelt. Mobbning lever idag ofta vidare även efter skolan. 

– Människor blir utfrusna, många blir ensamma och denna ensamhet är destruktiv och farlig. Barn som utsätter andra barn för kränkningar är inte medvetna om vilka konsekvenser det gör för de har inte den livserfarenheten ännu. Förövarna får hela livet bära med sig att man kanske skadat en annan så hårt så att den aldrig mer kan fungera eller vill leva.

undefined
Boken "Kränkande Särbehandling", kom ut 2019. Richard skrev den tillsammans med advokaten Cecilia Malm som inte jobbar på Human & heart utan på en advokatbyrå.

Så vad kan du i din yrkesroll göra åt detta?

– Vi kan inte stoppa mobbning men vi kan hjälpa skolor att vara en pusselbit på vägen genom att formalisera detta. Vi behöver även jobba preventivt och titta på påverkansfaktorer som den sociala miljön. Finns det något som kan möjliggöra denna upplevelse? Finns det strukturer som gör att man har lätt för att frysa ut människor på en skola? 

Vilka erfarenheter har du som har format din syn på vikten av att hantera kränkningar i skolmiljön?

– Jag har gjort massor av misstag i livet. Jag kan inte göra saker ogjorda men jag kan göra framtiden bättre. Självreflekterande är viktigt, att förstå vad man själv kan göra bättre, göra om och göra nytt och be om en uppriktig förlåtelse när man gör fel, säger Richard. 

Personligt

Namn: Richard Mårtensson (Adin). 

Ålder: 43 år.

Aktuell: Lanserar genom företaget Human& heart nu något som de beskriver som en "rättssäker utredningsmetodik anpassad för den svenska skolan", för att underlätta för skolpersonal, rektorer och huvudmän att leva upp till lagens krav. Metodiken kallas för RUM (Rättssäker Utredningsmetodik).

Familj: Hustrun Cecilia, dottern Fiona, och bonussönerna Nils och Carl.

Bor: I Västervik 

Gör: Specialiserad på internutredningar i arbetslivet, fil.mag och snart utbildad jurist.

Intressen: Jobbet, familjen, resor, innebandy (ordförande i Vimmerby innebandyförening), ishockey och engagerad i barndiabetesfrågor. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!