"Resan gav mig viktiga erfarenheter"

Hans Hansson har arbetat både på Posten och inom industrin innan han började sin lärarutbildning. Sedan sex år är han rektor på högstadiet i Ankarsrum.

Rektor. Sedan sex år är Hans Hansson rektor på högstadiet i Ankarsrum.

Rektor. Sedan sex år är Hans Hansson rektor på högstadiet i Ankarsrum.

Foto:

Västervik2007-02-26 00:25
En serie intervjuer med personer som i sin yrkesroll har att fatta viktiga, ibland livsavgörande beslut, som berör andra människor. De intervjuade svarar på frågor om bakgrunden till sina etiska ställningstaganden.Kan du berätta om någon händelse som har fått avgörande betydelse för ditt sätt att värdera din omgivning?
- Kanske inte någon enstaka händelse, men en resa i Sydamerika och delar av Asien för 20 år sedan fick mig att inse hur bra vi har det i den här delen av världen. Den gav mig erfarenheter som jag haft nytta av i lärarjobbet. Över huvud taget tror jag att det är viktigt att skaffa sig insikter inom många olika områden. Det är något som jag alltid tar hänsyn till när jag anställer lärare.
Finns det någon person som påverkat dig särskilt mycket?
- En lärare som jag hade på mellanstadiet. Jag var väldigt strulig under min skoltid och han hade förmågan att sätta stopp, samtidigt som han lyssnade på mig och förstod mig. Han visade mig också in i böckernas värld. Det var en liten skola på landet i Skåne med ett mycket begränsat bibliotek. Men han tog mig med dit och det har jag alltid varit honom tacksam för. Jag tror det är viktigt att läsa skönlitteratur. Tyvärr är det något som dagens barn och ungdomar nästan helt missar.
- Jag har också lärt mig mycket av de tre kvinnor som varit mina följeslagare under olika skeden i livet.
Har du någon gång i din yrkesroll fattat ett beslut som du haft anledning att ångra?
- Inte som jag vet direkt, men det har jag säkert. Som rektor ställs man ofta inför svåra avvägningar. Att ta itu med mobbing är ett sådant. Där hävdar jag att det alltid är bättre att lösa problemen där de uppstår än att flytta elever.
Har dina etiska och moraliska värderingar ändrats med åren?
- Inom ett område vet jag säkert. Som ung var jag ateist. Men verkligheten har lärt mig att det måste finnas någon sorts högre makt som styr oss. De kristna värderingarna om att " vända andra kinden till" och att: "göra mot andra som vi vill att andra ska göra mot oss" tror jag är mycket viktiga för vilka normer vi har i samhället.
Vad oroar dig mest i dagens samhälle?
- Att så många barn och ungdomar far illa. De blir så splittrade av alla intryck de får. Tiden att sitta ner och prata, till exempel vid middagsbordet, tycks knappast finnas längre.
Vilka är de positiva tecknen?

- Att miljömedveten håller på att öka. När det gäller barn och ungdomar, som jag har mycket kontakt med, så är det positivt att många är så ambitiösa och jobbar hårt. De är också självständiga och försigkomna på ett sätt som vi absolut inte var när jag gick i skolan. Ett exempel var när vi nyligen åkte på resa till Stockholm med 40 av våra elever. Vi släppte av dem mitt i stan och bestämde om tid för återsamling, alla kom tillbaka utan problem.
- De har också en stark empati för varandra, även om mobbing förstås förekommer, så tror jag att det var mycket mer utbrett förr.
6 korta frågor
Tror du på någon högre makt? Ja
Är det enbart positivt att barn som föds är "kartlagda" redan i moderlivet? Nej
Kan aktiv dödshjälp i något sammanhang försvaras? Ja
Är längre och hårdare straff det bästa sättet att förebygga brott? Nej
Tio procent av Sveriges befolkning har utländsk bakgrund, är det något som oroar dig? Nej, tvärtom.
Tycker du att homosexuella par ska få adoptera barn? Ja, med tvekan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om