Ragnild kämpar för kvinnors rätt

Ragnhild Greek har just kommit hem från en konferens i Stockholm med kvinnor från hela världen. Arrangör var UNIFEM, FN:s utvecklingsfond för kvinnor, och syftet var att uppmärksamma resolution 1325 vars mål är att öka kvinnors deltagande i arbete med att förbygga, hantera och lösa konflikter.

Ragnhild Greek talar gärna och länge om sitt engagemang för kvinnors kamp för lika värde, runt om i världen.

Ragnhild Greek talar gärna och länge om sitt engagemang för kvinnors kamp för lika värde, runt om i världen.

Foto: Lena Pettersson

Västervik2010-11-10 00:00
- Det var deltagare från 20 länder, mest kvinnor, med mycket stor erfarenhet av att lyfta fram kvinnor i olika sammanhang. Jag deltog i egenskap av styrelseledamot i Operation 1325 som UNIFEM:s representant. - Det är tio år sedan resolutionen antogs av alla FN:s medlemsländer. Den har gjort att länderna har krav på sig att ta in kvinnor i konfliktlösning, men ännu är det mycket långt kvar tills kvinnor har lika stort inflytande som män.Ragnhilds stora engagemang för kvinnors situation, särskilt i utvecklingsländer, går långt tillbaka i tiden. Hon och maken Gunnar hade sin första tjänstgöring som lärare vid en missionsstation i Rhodesia, nuvarande Zimbabwe, redan 1971. Det blev sedan sammanlagt tretton år i utlandstjänst i Afrika och i Indien. - Vi fick våra första lärartjänster här i Odensvi, men efter bara en termin lämnade vi tryggheten för att pröva på något mer spännande. - Våra tre barn har vuxit upp i Afrika, på gott och ont. De har blivit språkkunniga och har vänner över hela världen, men klagar ibland på att vi brydde oss mer om de afrikanska barnen än om våra egna. Under sina år i Afrika och Indien har Ragnhild träffat på många starka och engagerade kvinnor som trots stora kunskaper och duglighet inte fått några maktpositioner. -  Det hjälper ofta inte att de skaffar sig hög utbildning. I Indien till exempel finns mängder av välutbildade kvinnor och många starka kvinnoorganisationer, men det är bara fem procent av regeringsledamöterna som är kvinnor. - Svaren på en undersökning som gjorts i Indien där man frågat flickor från alla samhällsklasser om de är nöjda med att vara flickor talar sitt tydliga språk. Alla beklagar att de inte fötts till pojkar. Om man kan säga att kvinnosynen i Afrika är förfärlig, så är den ännu värre i Indien. -  Något positivt som skett på sista tiden är att den som begår våldtäckt i krig nu ska kunna straffas, så var det inte tidigare. Våldtäkter har alltid använts som vapen i krig, men nu har nya bindande FN-resolutioner tillkommit, mycket tack vare Margot Wallström, som ska se till att ansvariga straffas.- Att Afrika fått sin första kvinnliga president, Ellen Sirleaf Johnson i Liberia, är ju också positivt. Hon kom till makten efter en kvinnoaktion för fred och ickevåld i ett land som haft 14 års mycket blodigt inbördeskrig. - Små förändringar som inger hopp och gör det meningsfullt att kämpa vidare.
Personligt
Namn: Ragnhild Greek.Bor: Frö i Odensvi.Ålder: 72 år.Familj: Man, tre barn med familjer där det finns åtta barnbarn.Brinner för: Kvinnors rättigheter och för fred och säkerhet i världen.Daglig vana: Att i alla väder gå promenader i Odensvi med omnejd.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om