Petades från laget  - blev näst bäst i landet

Robin Jakobsson,18 år, från Gamleby petades i sin skolas SM-lag i skogskunskap. Men han fick chansen att tävla individuellt i öppna klassen och kom tvåa i landet.

Robin Jakobsson, Synestad, Gamleby blev petad i skolans lag. Då ställde han upp i den betydligt tuffare öppna klassen - och kom tvåa i landet! Foto: Hans Brandin

Robin Jakobsson, Synestad, Gamleby blev petad i skolans lag. Då ställde han upp i den betydligt tuffare öppna klassen - och kom tvåa i landet! Foto: Hans Brandin

Foto: Hans Brandin

Västervik2012-05-15 00:00

På uttagningstävlingen misslyckades Robin Jakobsson och kom inte med i Vretaskolans tremannalag i SM i skogskunskap.

- Men jag fick revansch eftersom jag fick starta i den öppna klassen där alla i landet tävlar individuellt, berättar Robin Jakobsson, som går andra året på skogsbrukslinjen.

I den öppna klassen fick han kämpa mot entreprenörer, lärare på naturbruksgymnasier, självverksamma skogsägare - så det var hårdast tänkbara motstånd. Det gör Robin Jakobssons prestation till något alldeles extra.

- Självklart var mitt mål att slå alla i skolans lag och det lyckades jag med.

Faktum är att Robin Jakobsson bara var en och en halv poäng från att bli svensk mästare och hela åtta poäng bättre än trean och 13 poäng bättre än bäste deltagare i Vretaskolans lag som vann "skolklassen". Det här betyder att Robin Jakobsson kommer att representera Sverige i EM i skog nästa år. Årets EM avgörs redan om en vecka i Slovenien.

Vretaelevernas lärare, Veine Lindahl, kommer från Hallingeberg - han stöttade alla sina elever under tävlingen.

Robin Jakobsson är verkligen nöjd och tycker att han satsat på rätt utbildning.

I sommar är Robin Jakobsson en av de ungdomarna som ska vara med i Tjustbygdens sparbanks projekt "Ung entreprenör". Han ska starta ett företag där han erbjuder röjning av skog.

Skog-SM

Skog-SM arrangeras av Skog & Ungdom en ideell organisation som är en medlemsorganisation i Studiefrämjandet. Momenten i tvådagarstävlingen Skog-SM var samma för båda klasserna: Teorifrågor om skog, naturkunskap, precisionsfällning, röjning, gallring, aptering, stamkvistning, motorsågning, mätning av massavedstrave, lastning/lossning - precisionskörning, kubering av bestånd (uppskatta antalet kubikmeter med hjälp av optiskt instrument), plantering, skydd och säkerhet, naturvårdshänsyn samt klassning av timmer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om