Naturens skafferi kan smaksätta snapsen

Johannesört, lavendel, gullvivor och blåbär. Att skriva en bok om snaps behöver inte betyda att man hyser stor kärlek till brännvin. Susanne Stenhammar har alltid varit intresserad av det som finns i naturens skafferi. Nu lär hon oss hur man kryddar snaps.

I naturens skafferi. Susanne Stenhammar hittar oändliga möjligheter att använda naturen som krydda i både matlagning och smaksättning av snaps. Foto: Ingemar Petersson

I naturens skafferi. Susanne Stenhammar hittar oändliga möjligheter att använda naturen som krydda i både matlagning och smaksättning av snaps. Foto: Ingemar Petersson

Foto:

Västervik2007-07-26 00:25
Susanne Stenhammar är uppväxt både i Källvik och i Stockholm. Barndomens somrar brukade hon tillbringa i Källvik, utanför Loftahammar, gärna i naturen bland enar, björkar och blåbärsris. Redan som liten fick hon ett eget trädgårdsland att påta i och tidigt blev hon intresserad av allt som växer.
- Jag är inte så förtjust i att dricka snaps, men jag provsmakar gärna.
Det är det första hon säger. Något som kan tyckas lite märkligt för någon som just skrivit en hel bok i ämnet. Men Susanne Stenhammar har ett brinnande intresse för örter, folkmedicin och folktro, de urgamla traditionerna kring hur man använt naturen som skafferi och apotek.

"Snaps - en gyllene bok om att krydda brännvin" är den första bok hon ger ut i eget namn. Tidigare har hon bland annat arbetat som informations- och presschef på Unicef, Nordiska museet och Regeringskansliet. Numera jobbar hon som frilansjournalist, men tanken på att skriva en bok har funnits länge.
- Det är en gammal dröm och det är en trevlig tillvaro att arbeta så, säger hon.
Erfarenheten från att arbeta som journalist, med inlämningstider ständigt hängande över sig, har hon haft nytta av i arbetet med boken.
- Att skriva en bok är ett hantverk, det är bara att sätta sig ner och göra jobbet och arbeta disciplinerat, säger hon.
Susanne tillbringade många timmar på vin- och sprithistoriska museet i Stockholm för att läsa allt som givits ut i ämnet. Kunskapen om naturens örter och kryddor hade hon sedan tidigare. Boken kom ut lagom till snapsens största högtid, midsommar.
- Snaps är något av en svensk nationaldryck och konsten att krydda brännvin är gammal som synden, säger hon.

Variationsrikedomen är enorm för den som är nyfiken på att pröva sig fram. Det mesta går att använda så länge det inte är giftigt. Själv använder hon många örter till att göra te, ett alternativ för den som inte vill ha en alkoholhaltig dryck.
- Till midsommar kan man lägga sju sorters blommor i brännvinet i stället för under kudden. Och vid jul kan man använda kanel eller kryddnejlika, sådan snaps bör inte saknas på något fröjdefullt julbord, säger hon.
Susanne hoppas att boken också ska kunna sprida lite kunskap kring folkmedicin och folktro.
- Ju mer man lär sig desto mer fascinerande blir det. Jag kan tillräckligt för att tycka att det är oerhört spännande.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om