När gården ska byta ägare

Genomsnittsåldern på ägare av skog och jordbruk är tämligen hög. Det innebär generationsskiften och det är en delikat fråga som diskuterades på en temakväll i Gamleby.

LRF konsult har genomfört en temakväll om generationsväxling i Gamleby. Från vänster: Conny Tyrberg, Roger Edström, Åsa Kock och Magnus Engström. Foto: Hans Brandin

LRF konsult har genomfört en temakväll om generationsväxling i Gamleby. Från vänster: Conny Tyrberg, Roger Edström, Åsa Kock och Magnus Engström. Foto: Hans Brandin

Foto: Hans Brandin

Västervik2011-10-25 00:00

Ett 30-tal personer kom till Gamleby fritidsgård för att delta i temakvällen som LRF konsult genomförde.

Att växla till nästa generation är inte lätt. Om det finns fler barn så måste någon form av rättvisa uppnås och den värderingen kan vara svår.

- Vi uppmanar de som går i tankar om generationsskifte att börja i god tid och börja med de mjuka värdena, säger Magnus Engström, LRF konsult. Jag menar den känslomässiga koppling som att gården om möjligt ska vara kvar i samma familj och liknande.

- Man måste också föra en diskussion om vad som är rättvist och vilka värden som ska gälla. Att skapa rättvisa ner på kronor och ören, med dagens priser, är inte helt enkelt om den som blir ägare till gården ska ha kvar ett livskraftigt lantbruk. Samtidigt har, framför allt jordbrukets struktur förändrats mycket och det i sin tur ger nya förutsättningar för att nästa generation ska kunna driva ett livskraftigt lantbruk.

Just nu finns ett uppdämt behov av att genomföra generationsväxlingar. Det har delvis att göra med att arvs- och gåvoskatterna tagits bort och delvis med åldersstrukturen på ägarna. När man väl bestämt sig så gäller det att vara systematisk och att inte ha för bråttom, men ändå inte dra ut på den här ganska jobbiga men ändå oundvikliga processen.

- Den som vill kunna påverka ska vara med och styra innan det blir fråga om arv, säger Magnus Engström. I så fall ska man ta itu med generationsväxlingen medan man ännu har ett visst mått av handlingskraft.

- Men att låta det gå till ett arv är också ett beslut som vi inte kan ha någon åsikt om.

Under kvällen presenterade LRF konsult ett konkret, men anonymt, exempel för att illustrera skillnaden mellan köp och gåva. Självklart blev det också en hel del diskussioner om olika alternativ, om hot mot respektive möjligheter att nå ett resultat som alla är nöjda med.

Finskt stöd
I Finland finns ett så kallat Avträdelsestöd som utgörs av pension som utbetalas till den lantbrukare som avstår från gårdsbruket. Lantbrukaren avstår från gården antingen genom generationsväxling eller genom att sälja eller arrendera gården till en annan lantbrukare. Målet med systemet är att förbättra gårdsstrukturen och uppmuntra till generationsväxling.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om