Mer än fullspäckat program räcker inte för Christel Alvarsson
Foto:HANS BRANDIN Christel Alvarsson åker varje dag från Björkö till Gamleby folkhögskola. Först åker hon scooter över isen och sedan bil i ett par mil. När isen blir tunnare tar hon sparken och sedan båten. Bara tät dimma och ymnigt snöfall kan stoppa henne.
Foto:
Hon utstrålar energi och handlingskraft, kanske har hon fått det med modersmjölken? Kanske får man det om man växer upp på en ö i skärgården? Kanske måste man ha det för att kunna bo där? Christel Alvarsson vet inte själv hur det kommer sig, hon bara tycker att gemene mans uppfattning om hur det är att bo på en ö för det mesta får felaktiga propotioner.
- Antingen är uppfattningen att vi lever i en romantisk Sörgårdsidyll eller så överdrivs alla svårigheter, säger Christel Alvarsson. I själva verket är det inte så annorlunda, även om det krävs viss handlingskraft. För mig är det viktigt att inte känna mig beroende av någon annan. Därför måste jag klara allt själv.
- Det gäller att man har goda färdmedel både sommar och vinter. Om kommunikationerna fungerar så är det ytterst sällan vi måste stanna hemma på ön. Bara tät dimma och häftigt snöfall stoppar oss.
- Jag har själv vuxit upp på Björkö och hela min skoltid fungerade transporterna perfekt. Jag gick först i Loftahammar och högstadiet i Gamleby. Jag hade kortare restid än de som bodde på fastlandet vid Flatvarp. När allt fungerar så är man inte rädd för att flytta tillbaka. Det hade jag aldrig gjort om barndomen fyllts med skräckfylld ängslan under långa stormiga, isolerade perioder.
Hon flyttade hemifrån när hon började gymnasieutbildningen på Valstadskolan i Gamleby.
- Jag gick jordbrukslinjen och efter skolan arbetade jag på Gursten utanför Gamleby både med mjölkning och utearbete. Sedan arbetade jag som hästskötare i sydvästra Grekland en tid, det var mycket speciellt.
Efter Grekland gick hon vidareutbildning på Valstadskolan, driftledarutbildningen och fick sedan ett mycket intressant arbete.
- Det var på Lavals försöksgård i Tumba där jag deltog i utprovningen av ny mjölkningsutrustning. Det var jättekul och jag kände att mina insatser och åsikter verkligen betydde någonting för utformningen av utrustningen.
Men hon hade träffat sin blivande man på driftledarutbildningen i Gamleby så experimentarbetet i Tumba blev bara ett mellanspel.
- Det var för långt från pojkvännen, så jag började mjölka jerseykor på Björkhults gård i Hjorted istället och sedan vanliga kor på Vinö i Lofta.
Som sagt så utstrålar hon energi och det händer saker runt henne. Inte konstigt att det blev tre barn på två år under tiden i Lofta.
- Hela tiden har en flytt tillbaka till Björkö funnits med i bakhuvudet och 1998 var det dags. År 2000 tog vi över gården där vi föder upp dikor och driver turistverksamhet med "bo på lantgård".
- Det får inte bli för mycket turism, jag menar att det är ingen patentlösning. Vi måste ha andra ben att stå på också. Idealet är att arbeta både hemma på ön och på fastlandet.
Just den lösningen försöker Christel Alvarsson förverkliga. Varje dag reser hon till Gamleby folkhögskola där hon kompletterar med naturvetenskapliga ämnen. För tillfället kör hon scooter över isen, annars kan det bli spark, hydrokopter eller båt.
- Visst kan det vara knöligt, men det ingår i livsstilen och är inget jag tänker på.
Målet är att bli sjuksköterska och helst barnmorska. Hon vill arbeta deltid i Västervik och deltid hemma på gården.
- Det är drömscenariet, sedan får vi se hur det går.
Med tre barn i skolåldern, ett lantbruk och ett turistföretag, fyra hästar, ett brinnande dataintresse samt heltidsstudier så borde hon ha fullt upp. Men varannan måndag åker hon och två andra av de elva bofasta på Björkö till Västervik och går på Filmstudio. Det är "heliga" måndagar"
Dessutom är hon ordförande i Mellanskärgårdens intresseförening, styrelsemedlem i Smålandskustens skärgårdsförening, med i regionrådet för Swedish Meats och några andra föreningar. Men det räcker tydligen inte.
- Jag är mycket intresserad av samhällsfrågor och nu funderar jag på att engagera mig partipolitiskt, säger Christel Alvarsson, på fullt allvar med ett eftertänksamt leende.
Gissningsvis kommer politikerna genast att kasta sig över henne som gamar.
Resor och främmande kulturer är också ett stort intresse. Hon har precis kommit hem från en privat resa till Brüssel där hon bland annat gjort flera intressanta studiebesök.
Inte verkar det som Christel Alvarsson är så fruktansvärt isolerad bara för att hon bor på en ö i skärgården&
Namn: Christel Alvarsson
Ålder: 37 år
Familj: Make och tre barn
Bor: På Björkö utanför Loftahammar
Fritidsintressen: Film, natur, jakt och mycket mera
Bästa med Tjust: Havet
Ålder: 37 år
Familj: Make och tre barn
Bor: På Björkö utanför Loftahammar
Fritidsintressen: Film, natur, jakt och mycket mera
Bästa med Tjust: Havet
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!