Med sjukdomen som ständig följeslagare

Över 700 unga svenskar får diabetes varje år. Systrarna Elwina och Miranda från Västervik har båda drabbats av sjukdomen och lever med ständig kontroll över sina kroppar.

Insulinpumpen gör att tjejerna slipper sprutor. En gång i timmen får de insulin med hjälp av pumpen.

Insulinpumpen gör att tjejerna slipper sprutor. En gång i timmen får de insulin med hjälp av pumpen.

Foto: Robert Karlsson

Västervik2009-07-24 10:17
Elwina och Miranda Hjalmarsson-Klasson, tio respektive åtta år gamla, tycker precis som många andra unga tjejer om att spela fotboll och innebandy. Men till skillnad från de flesta av sina kompisar gäller det för systrarna att hålla ordentlig koll på sin blodsockernivå. - Är blodsockernivån hög så tar jag mer insulin och är den låg så äter jag en smörgås, frukt eller druvsocker, säger Elwina. Om det blir en topp eller om blodsockret sjunker kan de känna sig sega eller rent av börja skaka. Därför kontrollerar de nivån flera gånger om dagen. - Vi kontrollerar blodsockret med ett stick före och efter mat och när vi känner för det, säger Elwina. Miranda fick sin diabetes när hon var ett och ett halvt år gammal och storasyster Elwina när hon var sex år. De första åren tog de två sprutor var. En långtidsverkande en gång om dagen och ytterligare en spruta som togs sex till åtta gånger dagligen. Men nu slipper de sprutor och har i stället varsin insulinpump kopplad till magen. Den ser ut som en liten mobiltelefon med en slang in i magen. Apparaterna är individuellt inställda och sprutar in insulin efter Elwinas och Mirandas behov. Normalt får de insulin varje timme och extra när de äter. - Ibland svider det men det är inte ofta, säger Miranda om insulinlösningen som är lite sur. De berättar att de får många frågor när de är ute och badar exempelvis. Frågor om det är en mobiltelefon och varför slangen sitter i magen. Nästa söndag slipper de sådana frågor. Då ska de åka på Diabetesförbundet i Kalmars läger för barn med diabetes. - Jag har varit på lägret en gång tidigare och Elwina tre gånger. Det är bra att få träffa andra med diabetes och inte behöva känna sig annorlunda, säger Miranda. Lägret hålls på Hornsögården utanför Blomstermåla. I år kommer 23 barn som är mellan åtta och tolv år. - Det ska bli rätt så skönt att vara utan mamma och pappa. De tjatar så mycket om att ta insulin och blodsocker, säger Elwina. Mamma Jessica håller med om tjatet och säger att hon frågar ungefär 100 gånger om dagen. - Man glömmer bort ibland att ta blodsockret. Men mest hon, säger Elwina och pekar på sin lillasyster.
Diabetes
Diabetes är inte en utan flera olika sjukdomar med olika orsaker. Gemensamt är att sockerhalten i blodet är för hög. Vid diabetes typ 1 har kroppens produktion av insulin helt eller nästan helt slutat fungera. Vid diabetes typ 2 kan kroppen producera lite insulin, men inte tillräckligt för kroppens behov. Målet vid behandlingen är att försöka upprätthålla en så normal blodsockernivå som möjligt. I Sverige räknar man med att minst 350 000 människor har diabetes. Källa: Svenska diabetesförbundet
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om