"Med åren ser man nyanser"

Sara Ahlbom är präst i Norra Tjust pastorat. Hon är född och uppvuxen i Finland och har varit präst i flera församlingar runt om i Sverige. I Tjustbygden har hon arbetat tidigare och återvänder nu hit igen.
Kan du berätta om någon händelse som har fått avgörande betydelse för ditt sätt att värdera din omgivning?

Präst. Sara Ahlbom är präst och har nu återvänt till Tjustbygden.

Präst. Sara Ahlbom är präst och har nu återvänt till Tjustbygden.

Foto:

Västervik2007-03-02 00:25
En serie intervjuer med personer som i sin yrkesroll har att fatta viktiga, ibland livsavgörande beslut, som berör andra människor. De intervjuade svarar på frågor om bakgrunden till sina etiska ställningstaganden.- När jag var 16 år och följde med en kompis på ett kristet ungdomsläger. Det blev en mycket stark upplevelse som har påverkat hela mitt liv. Jag är uppvuxen i en familj där religionen inte hade någon plats. Inom familjen och släkten hade de flesta intellektuella yrken och frågor om gudstro eller tankar om livets mening diskuterades knappast.
- Att jag genom mitt arbete som barn- och ungdomsansvarig i församlingen drogs med i 68-rörelsen har förstås påverkat mig också. Det blev grunden till ett engagemang i sociala och globala frågor som jag alltid burit med mig.
Finns det någon person som har påverkat dig särskilt mycket?
- Den församlingslektor som tog emot mig när jag kom till min kyrka och sa: "God dag, nu har jag blivit kristen, finns det något sammanhang för mig?" Hon hette Lisa och var mycket klok och hade en förmåga att se människor i sin omgivning.
- Hon föreslog mig så småningom till ett arbete som familjerådgivare inom kyrkan. Där lärde jag mig mycket om hur viktigt det är att kunna kommunicera inom familjen.
Har du någon gång i din yrkesroll fattat ett beslut som du haft anledning att ångra?
- Det skulle väl vara när jag vigde mitt första par och deras äktenskap bara höll i ett år. Då tänkte jag att det var nog dumt av mig att viga dem. Men tyvärr kommer vi präster in alldeles för sent i den processen. Någon form av äktenskapsskola vore nog bra där man fick lite insikt i vilka problem som kan uppstå.
Har dina etiska och moraliska värderingar ändrats med åren?
- Inte i grunden, men som yngre föreföll saker enkla och svartvita. Med åren ser man nyanser och tvingas tänka ett varv till. Insikten att vi alla har en gemensam miljö att värna om har till exempel kommit med åren.
- Att de val som jag gör här har betydelse för människor på andra sidan jordklotet tänkte jag nog inte på tidigare. Å andra sidan har jag levat sparsamt och energisnålt långt innan begreppet fanns. Under de senaste åren har medvetenheten om våra ändliga resurser gjort att jag engagerat mig i Rättvis handel. Jag gick en kurs som avslutades med en resa till Afrika där vi studerade organisationens arbete, mycket lärorikt.
Vad oroar dig mest i dagens samhälle ?
- De växande klyftorna mellan olika grupper i samhället. Det känns som solidariteten och det globala ansvaret minskar hela tiden.
Vilka är de positiva tecknen?
- Att det sker ett uppvaknande i miljöfrågor. Att fler börjar fråga efter under vilka villkor det vi köper produceras. Det ökande utbytet av information som gör att man nästan ingenstans i världen kan låta folk leva ovetande tycker jag också är positivt.
6 korta frågor
Tror du på någon högre makt? Ja
Är det enbart positivt att barn som föds är " kartlagda " redan i moderlivet? Nej
Kan aktiv dödshjälp någon gång försvaras? Ja, med tvekan.
Är längre och hårdare straff det bästa sättet att förebygga brott? Nej
10 procent av Sveriges befolkning har utländsk bakgrund är det något som oroar dig? Nej, de 90 procenten oroar mig mera.
Tycker du att homosexuella par ska få adoptera barn? Ja
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om