- Från början är jag gymnasieekonom men det är ganska långt från vad jag sysslar med idag. Och det har varit en lång process. Jag är uppvuxen i en kristen familj men det var inte förens i slutet av högstadiet som jagsjälv utvecklade min barnatro och började Tro.
Vi sitter i en blå soffa i Pingstkyrkans lokaler och fortsätter tala om Mattias tro och var den har lett honom.
- Jag gjorde moraliska ställningstaganden tidigt, som inte har med min tro att göra, som att inte dricka alkohol tillexempel. Det ledde till att jag ibland kände mig utanför och ensam. Därför gick jag med i en ungdomsgrupp i kyrkan där jag upptäckte en viktig sak, att samtalen med Jesus inte var en monolog genom bönen, utan en dialog där man får svar.
Efter ett års bibelstudier blev det Jönköping och ytterligare studier genom "Teen Challenge", en utbildning för kristna som vill hjälpa andra att ta sig ur tillexempel missbruk.
- Efter utbildningen åkte jag och min flickvän Hanna till Long Island utanför New York och praktiserade på ett behandlingshem. Det var svårt och jobbigt ibland men väldigt givande. Jag hade inte mycket gemensamt med en kubansk man i 50-årsåldern som brottades med missbruksproblem men kunde på något sätt förstå vad han gick igenom, det förvånade både honom och mig.
En kväll på biblioteket läste Mattias en platsannons i den kristna tidningen "Dagen" där Västerviks pingstkyrka sökte någon till sin barn- och ungdomsverksamhet.
- När jag läste "Västervik" började hjärtat bulta i bröstet. Jag tänkte först: Ja! Men tvekade samtidigt. Var det hit jag ville flytta?
Eftersom han redan spenderat många somrar i Västervik med sin familj och släkt kände han redan till staden. Men flickvännen Hanna skulle inte följa med.Nu bor Mattias här och trivs bra och Hanna träffar han så fort han hinner i Jönköping, där hon bor.
Det börjar bli mörkare ute och vi pratar om ungdomar och samhället de växer upp i.
- Samhället verkar gå utför. Det finns mycket droger och missbruk av alkohol och det känns ibland som samhället står och hejar på den utvecklingen.
Hur menar du då?
- Många ser det som helt normalt att unga människor dricker. Man tar inte tag i det och det fattas en trygg plattform för unga människor. En plattform där man kan umgås och ta hand om varandra samtidigt som man även ger redskap för hur man ska hantera frågor som gäller ungdomars egna liv och trygghet. Som anställd här kan jag nå ut till ungdomar på alla sätt. Jag vill sprida ljus och visa att det finns hopp.För det finns det! Jag vill kunna hjälpa till mer och på alla sätt jag kan.
Mattias berättar att arbetet på Allego. Det är självklart inte bara ungdomar med sociala problem som hittat dit utan blandningen är stor. Och det finns mycket att ta del av och göra. Mattias håller i det.
- Jag gör massa saker. Jag planerar och sköter pappersarbete, söker bidrag till verksamheten och håller i våra barn och ungdomsträffar här i kyrkan. Tillsammans med de andra här håller jag caféet öppet. Det är öppet för alla. Vi har en öppen "scen" som vi byggt. Man kan komma hit utan tro och bara hänga, spela biljard, tv-spel och umgås. Det är inte arbete med utsatta individer vi sysslar med även om just det ligger mig varmt om hjärtat.
Just individer återkommer när vi dryftar ungdomsfrågor. Bara att klumpa ihop alla under kategorin ungdomar är fel.
- Alla ungdomar är individer och det är viktigt att behandla alla som just det. Man kan göra det genom att se alla, låta alla vara med. Genom att ha upplevt utanförskapet kan jag se andra lättare. Jag vill vara öppen och inte så typiskt svensk utan söka kontakt.
Varifrån får du då kraften att vara en god medmänniska tror du?
- Nu låter jag klyschig igen men den kommer från Gud. Bönen är för mig en kraftkälla. Jag ber om kraft och Gud hjälper mig med den biten även om den inte alltid är direkt eller serverad på ett silverfat. Sen finns det kraft i alla relationer, de vänner man har, familjen, min flickvän. Jag är inte perfekt men försöker leva på ett bra sätt.
Vi pratar om fördomar mot kristna och Pingstkyrkan.
- Mina vänner från gymnasietiden finns kvar och det var inte fråga om så mycket fördomar. De kunde hänga med för att titta på när jag spelade och höll i lovsången. Efter det drog vi på disco. Fördomar är till för att utmanas. Är man fundersam är man välkommen för att själv se om de stämmer.
På frågan om vad som är viktigt för Mattias själv i livet blir det en lång tystnad och vi skrattar åt allvaret.
- Att vårda relationer och att ta hand om sig själv och sin kropp. Jag vill leva i frihet och inte vara fångad av jakten på pengar, utbildning eller vara beroende av något dåligt. Jag tror att det finns sådant som är rätt och annat som är fel och vill leva ett liv där jag och andra väljer rätt.