Magnus arbetar för FN i Rom
Sedan ett och ett halvt år tillbaka är Magnus Nilsson, från Västervik, stationerad i Rom. Men ungefär fem gånger om året ger han sig av på långresor till länder med hjälpbehov i Afrika och Asien.
Magnus Nilsson på fältet i Shan state, Myanmar (Burma).Foto: Privat
Foto: Tillfälliga Fotografer
- Det är som alltid i Afrika. Där finns de flesta av våra förmånstagare. Men även i Asien. - Sudan, Afghanistan och Etiopien är de länder där vi har våra största kontor. I Nordkorea är det också stor brist på mat för närvarande.Hur jobbar WFP?
- Huvudsakligen arbetar vi med katastrofhjälp, exempelvis vid naturkatastrofer som flodvågskatastrofen i Indiska Oceanen 2004 eller jordbävningen i Kashmir i oktober 2005. Under 2008 har WFP bland annat distribuerat matbistånd till Myanmar efter cyklonen Nargis. - Men vi arbetar också med utvecklings- och utbildningsarbete. Bland annat jobbar vi tillsammans med Unicef med "School feeding" i flera länder. Det går ut på att underlätta för familjerna så att de har råd att skicka barnen till skolan i stället för att låta dem arbeta. - Det finns olika sätt att att stödja barnen och vi anpassar programmen till det som är bäst för de olika länderna vi arbetar i. I vissa länder blir barnen serverade ett mål mat under skoldagen om de kommer till skolan (som skolluncher i sverige) och i andra länder får de med sig en säck ris hem om de regelbundet kommer till skolan under en månad. Vad är det svåraste med ditt arbete?
- Det är att flytta så ofta. Det har hittills blivit ungefär vartannat år i samband med att man byter arbetsuppgifter. Engelska är arbetsspråket för Magnus. Han behärskar också spanska och kan i de flesta situationer göra sig förstådd på italienska. - Det är nästan ett måste att man lär sig lite italienska om man ska bo här. Det engelska språket är nämligen inte särskilt stort i Italien. Det är snarare franska som är andraspråket för italienarna. Rom är en av världens bästa turiststäder, enligt Magnus. Men att leva i denna vackra stad kan faktiskt vara lite bökigt, poängterar han. - Saker tar mer tid här än exempelvis i Sverige. Om tvättmaskinen går sönder kan det ta veckor att få den reparerad. Magnus bor i en lägenhet mitt i centrala Rom med tio minuters gångväg till Colloseum och Forum Romanum. - Jag bor alldeles intill basilikan Santa Maria Maggiore som är en av de fyra största basilikorna i staden, berättar han. Vad tycker du att man bör göra som turist i Rom?
- Som förstagångs-turist är det de kända ställena man ska ta sig till, Colloseum, Spanska trappan, Vatikanen och så vidare. Men när man kommer tillbaka en andra gång räcker det med att bara strosa omkring i de centrala delarna och titta på det man passerar. Det finns kultur och världsarv i varje kvarter av staden. Byggnader som skulle vara en stor turistattraktion i vilken annan stad som helst kan här passeras utan att man lägger märke till dem. Någon gång om året återvänder Magnus till uppväxtstaden Västervik som han lämnade efter studenten i slutet av åttiotalet. Mor och far bor nämligen kvar i stan. - Däremot har jag inte kvar kontakten med så många av mina gamla vänner i Sverige och Västervik. När man bor utomlands och flyttar ofta är det svårt att hålla kvar kontakten. Det är heller inte alltid att man har tillgång till internet och telefon under de perioder då man jobbar på fältet.
Magnus Nilsson
Ålder: 41Bor: i RomUppväxt: i VästervikFamilj: - Tyvärr, jag reser nog för mycket.Intressen: Golf och fotograferingSenast lästa: "How to be good" av Nick HornbyLyssnar på: - Det går i perioder, just nu är det mycket svenskt som gäller. Ratata, Thåström, Ted Gärdestad och Magnus Johanson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!