Livsnjutare med koll på det goda

Hemma i Leila Lindholms sekelskifteslägenhet finns inte en prydnadstomte i sikte. Ändå råder total julstämning dagarna före jul - kanske tack vare kaneldoft och Billie Holidays raspiga stämma som fyller varenda vrå mellan lägenhetens chokladbruna väggar.

Gillar det vackra. Vackra saker är viktigt för Leila Lindholm, här hemma i sitt färgglada kök. Foto: Janerik Henriksson/Scanpix

Gillar det vackra. Vackra saker är viktigt för Leila Lindholm, här hemma i sitt färgglada kök. Foto: Janerik Henriksson/Scanpix

Foto:

Västervik2007-12-24 00:05
I tittarsuccén "Leilas jul", vars sista del sändes i TV4 Plus i förra veckan, har tv-kocken Leila Lindholm gjort allt från lingonpepparkaka till kanderade äpplen till kardemummafudge. Men när hon kommer hem lägger hon gärna förklädet åt sidan.Efter middagstips i TV4, en rad olika matprogram och två utgivna kokböcker har hon fått en stor publik. Till våren är hon aktuell med bakbok och bakprogram.- Mamma säger alltid att jag borde ha blivit konditor i stället för kock, och egentligen började allt med bakning. När jag var åtta år var jag med i "Muffinsmaffian", som tant Elsa, farmors granne, startade.Vägen därifrån till stjärnkock i tv har varit tuff. En och annan motgång har parerats och mer än en gång har hon övervägt att byta karriär.- Jag hade tvåa i hemkunskap och det var knäckande för mig, jag var helt förstörd över det. Men jag var ganska stökig och skulle vara tuff, så jag kom inte överens med min hemkunskapsfröken.Tonåringen Leila trotsade både betyg och sina egna rebellfasoner. Hon gick från mjöliga bunkar till avancerad matlagning och bestämde sig för att hon skulle bli riktigt duktig och få jobba på de bästa krogarna. Men framgången kom inte direkt.- Det tog ganska lång tid innan det verkligen lossnade för mig med matlagningen. Första åren efter restaurangskolan när jag skulle improvisera och laga nya rätter så funkade det inte, många gånger blev det inte gott.Vassa armbågar och tunga lyft ute i arbetslivet gjorde inte saken bättre.- Klimatet på krogen var så hårt så jag kände ibland att "det här vill inte jag göra".Ett gott självförtroende fick henne att fortsätta.Självkänsla, tålamod och envishet är viktiga ingredienser än i dag, när Leila Lindholm provar sig fram i köket för att skapa sina nya, personligt tillknorrade recept.- Alla i min omgivning brukar få vara hovprovsmakare, vissa recept kan man behöva fila på hur mycket som helst. Jag kan provlaga sju gånger innan jag är nöjd.Vad tycker du om den senaste tidens hälsotrender med GI och dylikt?- Det behövs nog efter mina program. (skratt) Nej, jag vill inte vara någon moralkärring som talar om hur människor ska leva sitt liv. Det blir så fånigt eftersom jag inte är någon mönstermänniska själv.
Leila Lindholm
Ålder: 32Bor: På Södermalm i StockholmFamilj: PojkvänBakgrund: Utsågs 1999 till svensk mästare i matlagning. Har arbetat på Operakällaren, Fredsgatan 12, Fjäderholmarna och Ulla Winbladh i Stockholm och Aquavit i New York. Tv-kock på TV 4 och TV 4 Plus, reporter i När och fjärran.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om