Livet kretsar kring drama och teater

Det är svårt att inte prata om teater och drama med Beatrice "Bisse" Jansson Johansson. Utbildad till dramapedagog arbetar hon i dag som teater- och dramautvecklare och är samtidigt engagerad i Teaterskeppet.

Drama. För dramapedagogen Beatrice Jansson Johansson handlar både arbetet och fritiden om teater och drama.FOTO: ANDERS LILJEGREN

Drama. För dramapedagogen Beatrice Jansson Johansson handlar både arbetet och fritiden om teater och drama.FOTO: ANDERS LILJEGREN

Foto:

Västervik2005-11-14 00:25
När Beatrice Jansson Johansson, eller Bisse som hon kallas, får frågan om hon har några andra intressen än just teater och drama blir det först tyst. Sedan, efter att ha tänkt efter en stund, skrattar hon och säger att hon nog faktiskt inte har det, annat än att vara tillsammans med maken och dottern Nora, som är 15 månader gammal. Och, säger hon ännu senare, vänner och bekanta är oerhört viktiga - att laga mat, umgås och kanske bara spela ett spel tillsammans.
Annars kretsar mycket av hennes tid kring just teatern, både arbetsmässigt och på fritiden.
- Jag har ju turen att ha mitt stora intresse till yrke också, så därför finns det ingen klar gräns mellan jobbet och fritiden, säger hon om arbetet som dramapedagog och teater- och dramautvecklare.

Att Beatrice Jansson Johansson är engagerad i det hon gör går det inte att ta miste om. Själv säger hon att många ofta beskriver henne som entusiastisk och drivande, med en sprudlande energi. Hon förklarar det med att hon vill att de hon arbetar med ska ha det bra, och att drama ska vara någonting kul.
Och kanske, säger hon, spelar också hennes stjärntecken in. Hon är tvilling, och de brukar vara just energiska och entusiastiska.
- Jag gillar utmaningar. Det ska hända saker hela tiden och att testa nya grejer ger mig en kick, skrattar hon.

Som dramapedagog arbetar Beatrice Jansson Johansson med dramat som metod. Det är också skillnaden mellan just drama och teater - när teatern handlar om att arbeta mot en publik på en scen, är drama ett pedagogiskt arbetsätt, en metod att utvecklas och få nya kunskaper genom.
- När man säger drama tänker många på det flummiga 70-talet när man gick omkring i plyschbyxor. Men så är det inte i dag. Dramapedagogik handlar om processer och om att kommunicera, berättar hon.

Intresset för drama och teater har funnits länge, något som kanske inte är så märkligt. Hennes faster var med och grundade Teaterskeppet och hennes pappa Anders Johansson har länge varit engagerad i föreningen. Själv började hon arbeta i Teaterskeppet i de tidiga tonåren.
- Men fram till 20-års åldern var jag också intresserad av dans, och det var egentligen med dansen allting började. Redan när jag gick på lekis dansade jag, och efter att ha flyttat in till Västervik från Lofta i femman började jag i en dansgrupp.
Efter gymnasiet tog dock teaterintresset över och Beatrice slutade med dansen. I dag är hon välkänd för alla teaterintresserade i Västervik. Under en rad år var hon med som skådespelare i de pjäser Teaterskeppet satte upp - från småroller i Teaterskeppets första stora sommarspel Mellan stockros och stupstock 1994 och 1995 till att spela mot Allan Svensson och Mona Seilitz i pjäsen En svåger i kläm i början av 2000-talet.
- Det var oerhört utvecklande att få spela professionellt mot skådespelare som Allan Svensson, säger hon nu några år senare.

Men samtidigt som Beatrice Jansson Johansson spelade i En svåger i kläm blev hon också antagen till dramapedagogutbildningen vid Västerbergs folkhögskola utanför Gävle. Någon tvekan om att tacka ja fanns inte, och skådespelarkarriären lades på hyllan. Utbildningen är den enda i sitt slag i Sverige, och till de 18 platserna var det omkring 300 sökande året som Beatrice Jansson Johansson kom in.
- Jag tror att jag kan uträtta mer om jag står vid sidan av scenen än på den, säger hon. Åren på Västerbergs fick mig att se på livet på ett nytt sätt. Det är en internatskola och man kommer väldigt nära de andra studenterna och stämningen blir väldigt speciell.

Efter den tvååriga dramapedagogutbildningen fortsatte hon med en ettårig teaterregiutbildning, även den på Västerbergs folkhögskola. Därefter har hon bland annat jobbat på Byteatern i Kalmar, regisserat pjäser och varit anställd på skolor runt om i Västervik.
- På Byteatern satte vi upp Skönheten och odjuret och som dramapedagog arbetade jag mycket med publiken. Vi vände oss till mellanstadieelever och pjäsen handlade om utseendefixering och skönhetsideal och ställde frågor om vad som är normalt och onormalt.
I dag är hon anställd på halvtid av det nystartade KulturResursCentrum, där hon jobbar som drama- och teaterutvecklare.
- Jag har under många år jobbat mycket med barn, och har även fortfarande några timmar i veckan med barngrupper på bland annat Breviksskolan. Men arbetet som dramautvecklare handlar mer om att lära personalen hur de kan använda dramat i det dagliga skolarbetet än att jobba direkt med eleverna.

Men trots att både arbete och fritid går åt till teatern, kommer Beatrice Jansson Johansson till slut faktiskt på andra intressen. Det kan vara skönt att rensa hjärnan ibland, säger hon.
- Jag tycker det är skönt att måla. Det är något terapeutiskt över det och det hjälper mig att släppa mina tankar. Eller så tränar jag lite grann. Och jag älskar att åka ut på landet.
Själv är hon född i Lofta, och farmor och farfar bor kvar i trakten.
- Det är skönt att få hämta andan ibland, att bara ta en promenad i skogen, plocka svamp och bär eller sätta sig framför brasan med en kopp te.
PORTRÄTTET
<P><STRONG>Namn:</STRONG> Beatrice "Bisse" Jansson Johansson <STRONG>Ålder:</STRONG> 29 Bor: I Västervik </P>
<P><STRONG>Familj:</STRONG> Min man Daniel och dottern Nora <STRONG>Favoritmat:</STRONG> Tacopaj som min man gör <STRONG>Intressen:</STRONG> Drama, teater, min familj </P>
<P><STRONG>Blir glad av:</STRONG> Min familj och mitt jobb </P>
<P><STRONG>Bäst med Västervik:</STRONG> Att det är litet och hemtamt.</P>
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om